Мрієте про сина? Вчені навчилися змінювати стать ембріона

Поки що вченим вдалося змінити стать зародка жука-скарабея, але ДНК людини і тварин функціонують аналогічним чином. Тому можна сподіватися, що найближчим часом вчені зможуть ідентифікувати подібний ген і в ДНК людини.

Вчені навчилися змінювати стать зародка. Фото: poradumo.com.ua.

Американським вченим при вивченні ДНК жуків-скарабеїв вдалося виявити новий незвичайний ген. Так, за допомогою певних маніпуляцій з даним геном вдавалося змінювати стать зародків комах, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Виявлений вченими ген відповідає за процес розвитку статевих ознак, як у самців, так і у самок. Він має величезне значення в процесі формування живого організму, оскільки робить істотний вплив на розвиток інших систем. Загальновідомий факт - на представників світу тварин впливають саме статеві хромосоми. Так, наприклад, наявність в людському зародку двох X-хромосом говорить про майбутню появу дівчинки, а при поєднанні X і Y - хлопчика. Однак вчені довгий час не володіли інформацією про місцезнаходження генів, щовпливають на стать.

Так, в результаті дослідження генів зародків фахівці виявили факт впливу на статевий розвиток зародків тільки одного гена DSX. Даний ген раніше був знайомий вченим, але вони не знали про його вплив на розвиток тисяч інших ділянок ДНК.

Даний ген активно функціонує протягом усього життєвого циклу комахи і буквально керує іншими генами, що включаються на певних етапах розвитку. Ген може вимикати непотрібні ділянки ДНК (у самок жуків, наприклад, не ростуть роги) і включати ті, які необхідні комасі.

Відповідно до припущень дослідників, ДНК людини і тварин функціонують аналогічним чином. Зараз перед ученими стоїть нове завдання - пошук подібного гена в ДНК людини.

"Дістав з-під завалів трьох людей": У Дніпрі 14-літній підліток допомагав рятувати постраждалих після атаки РФ (фото)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:52

Місцеві журналісти також поспілкувались з юним рятувальником. Тимофій мешкає неподалік п'ятиповерхівки, в яку влучив ворожий снаряд. Він відразу прибіг на місце трагедії та почав допомагати рятувальникам. Юнак допомагав виводити постраждалих людей з ме...

Вигадали нову схему: Шахраї під виглядом співробітників ДБР виманювали у людей гроші

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:00

Аферисти пропонували широкий спектр послуг для потенційних "клієнтів" - від закриття кримінальних проваджень до переслідування конкурентів, заявників. Викрито групу шахраїв, які під виглядом співробітників Державного бюро розслідувань видурювали у люде...