Музеї окупованого Криму заявили, що "розчаровані і шоковані результатом справи" щодо скіфського золота

Музеї запевняють, що предмети з колекції скіфського золота не будуть передані на територію Росії в разі можливого повернення в Крим, і сподіваються на апеляційне рішення.

Скіфське золото. Фото: ЕРА

"Керченський історико-культурний заповідник", Центральний музей Тавриди, "Бахчисарайський державний історико-культурний заповідник" і Державний музей-заповідник "Херсонес Таврійський" опублікували спільну заяву щодо рішення Окружного суду Амстердама про повернення скіфського золота на територію материкової України. Згідно з текстом заяви, музеї "розчаровані й навіть шоковані таким результатом справи" і вважають прийняте в Амстердамі рішення політично мотивованим. Про це повідомляють Патріоти України.

"Музеї раніше відзначали, що вони є абсолютно нейтральними організаціями, що не володіють політичним впливом і не мають політичних зобов'язань. В період проведення виставки музеї були і раніше залишаються хранителями унікальних колекцій археологічних пам'яток кримської історії і культури, які завдяки багаторічним зусиллям науковців, вчених і технічних фахівців витягувалися археологами з кримської землі. Їх статус і права захищені законом", - йдеться в заяві.

Музеї запевняють, що предмети з колекції скіфського золота не будуть передані на територію Росії в разі можливого повернення в Крим, і сподіваються на апеляційне рішення. "Тепер музеям доведеться повністю довіритися Апеляційному суду Амстердама, який, як вони сподіваються, винесе інше рішення - рішення, яке дозволить музеям зберегти результати багаторічної роботи і відновити колекції, які заслуговують на повагу широкої публіки, працівників культури і археологів, вчених і працівників освіти України, Росії і Нідерландів, а також всіх цивілізованих народів світу, які хочуть захищати, а не руйнувати культурні установи, до числа яких відносяться музеї", - наголошується в заяві.

Експонати кримських музеїв в 2014 році були передані Нідерландам для виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі" (так зване скіфське золото). Виставка проходила з 6 лютого по 28 травня 2014 року, але в березні в Криму пройшов незаконний референдум, і Росія анексувала півострів. Після цього свої права на експонати заявили і Київ, і підконтрольні Москві "влади" Криму.

У вересні 2014 року в Україну повернулися 19 експонатів виставки - та частина колекції, яка до виставки зберігалася в Музеї історичних коштовностей, інша частина (565 експонатів) залишилася в Нідерландах. У січні 2015 року в Амстердамі почалися слухання у справі про повернення колекції скіфського золота.

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення повернути Україні скіфське золото. Вердикт винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, яка надала їх для тимчасової експозиції. В даному випадку це - Україна. Суд зобов'язав українську сторону виплатити розташованому в Амстердамі Музею Аллард Пірсона за зберігання артефактів € 111 тис. У Міністерстві юстиції України очікують, що золото скіфів повернеться в Україну до кінця 2017 року.

Ви будете здивовані! Шкільні хулігани в дорослому віці мають вищу зарплату і більш задоволені життям - результати дослідження

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:52

Дорослі, які у шкільні роки були хуліганами, мають вищу зарплату та більш задоволені своїм життям, ніж ті, хто мав зразкову поведінку. Таких висновків дійшли фахівці Інституту соціальних та економічних дослідників Великої Британії, передають Патріоти У...

Очільник Міністерства культури розповів як збираються покарати Повалій, Лорак та інших зрадників України з артистичного цеху

п’ятниця, 29 березень 2024, 5:58

Вже напрацьовано перелік людей, які можуть підпасти під дію закону, в разі його прийняття, щодо позбавлення високих звань і нагород за підтримку ворога - Росії. Про це сказав т.в.о. міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв в ефірі телема...