Ми ходили на референдум тільки для того, щоб гроші залишались у Донецьку та області, але ніколи не відмовлялись від України - мешканка Авдіїївки (відео)

Зараз в Авдіївці люди обережно пересуваються між зруйнованими будинками, щоби не потрапити під повторний вогонь.

Скрін відео

Через інтенсивність обстрілів жителі Авдіївки без зайвої потреби не виходять на вулицю. За їх словами, найбільша кількість загиблих і поранених через "Гради", осколки від снарядів і ворожих куль. Повномасштабну евакуацію не проводять, утім люди можуть виїжджати самостійно. Про це пише Gаzeta.ua, передають Патріоти України.

"Влітку в старій Авдіївці загинув мій батько. Вийшов на город полити кабачки, куля попала в нирку" - розповідає 54-річна Наталія Строєва. Кореспонденти зустріли її в центрі міста неподалік меморіалу пам'яті загиблих.

"Цей пам'ятник зробили місцеві. Спочатку стояв в іншому місці, а потім перенесли, бо людям важко було ходити повз нього", - розповідає жінка.

На дошці 15 фотокарток загиблих, починаючи з 2014 року, через обстріл міста бойовиками. Під фото напис "Светлой памяти всех погибших в ходе необъявленной войны". Небайдужі несуть сюди осколки від "Градів" та артилерійських снарядів з усього міста.

"Третій зліва - Харчевников Анатолій. Знала його, бо працював у нас на заводі. Ось цей молодий хлопець загинув влітку. Куля потрапила в голову. Більше нікого особисто не знаю".

Найстрашніше, за словами Наталії, в старій Авдіївці. Люди обережно пересуваються між зруйнованими будинками, щоби не потрапити під повторний вогонь. У багатьох з тих, хто живе в центрі, в приватному секторі живуть родичі, які не мають змоги виїхати.

"Я живу на Хіміку, а мама в старій частині. Кулі літають щодня над головами. Ходити неможливо. Підвалу немає, мама ховається в літній кухні. Переїхати до мене не хоче, бо немає на кого лишити котів і собак. Та й важко вмовити стару людину, вона у мене з паличкою ходить. Провідую кожного дня, приношу продукти".

Наталія Строєва працює на коксохімічному заводі оператором-кантовщиком.

"Зарплата 3000 чистими з авансом. Не вистачає. У квартирі +16. Кілька днів тому було холодніше. Хочеться, щоб все це закінчилось якнайшвидше. Скажу чесно, ми свого часу ходили на референдум, але тільки для того, щоб гроші залишались у Донецьку та області".

ЯК відомо, так званий референдум за від'єднання Луганської і Донецької областей від України намагалися провести озброєні екстремісти 11 травня 2014 року. На єдину виборчу дільницю люди не прийшли. Озброєні бойовики захопили завод з вимогою вивезти працівників на голосування. Адміністрація відмовилась. Тоді терористи привезли урни під завод і вимагали вивести людей, але вони відмовились виходити. Зрештою, референдум провалився.

"Особисто я ніколи не відмовлялась від України і завжди виступала за те, щоб лишитись в складі України. Ми могли поїхати в Росію, як багато моїх знайомих, але я не хочу, бо це моя батьківщина" - сказала Наталія.

Це варто знати" Які документи треба взяти з собою під час візиту в ТЦК - повний список

четвер, 25 квітень 2024, 14:47

Військовозобов'язаних громадян України зобов’язали з'явитися до Територіальних центрів комплектування й оновити облікові дані. Це стосується чоловіків призовного віку - від 18 до 60 років, передають Патріоти України. Для цього їм дається 60 діб із моме...

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно