Минув рік від презентації: Що відбувається з першим вітчизняним ударним безпілотником "Горлиця"

​На ДП "Антонов" готові приступити до серійного виробництва, якщо будуть виділені кошти.

БПЛА "Горлиця". Фото:ТСН Апарат "Горлиця", який позиціонували як перший український ударний безпілотник, так і залишився існувати в єдиному екземплярі – його рік тому представили на аеродромі в Гостомелі. Про це розповів директор програми з безпілотних авіаційних комплексів та їхніх модифікацій ДП "Антонов" Микола Воробйов, передають Патріоти України.

За його словами, програмою, затвердженою Міноборони, передбачалося виготовлення одного примірника, що і було реалізовано минулого року.

"Ми всю роботу виконали і захистили ескізний проект з позитивним результатом перед Міноборони і виготовили літальний апарат, тобто платформу, яку пред'явили керівникам держави. Після цього було багато всяких обіцянок, але контракт від Міноборони так і не був укладений і у держзамовлення на 2018 рік ця тема не була включена", - розповів Воробйов.

Після того, підприємство за свій рахунок здійснило кілька випробувальних польотів, за результатами яких фахівцями були виявлені деякі зауваження, над усуненням яких тепер працюють.

"Ми виділяємо наші бюджетні гроші – внутрішні, з бюджету підприємства і на ці гроші проводимо науково-дослідні роботи в області створення платформ літальних апаратів, відпрацювання технологічних процесів, технологій. Відпрацьовуємо навчання пілота – це дуже важливо, оскільки школи підготовки пілотів для апаратів такого класу, які важать по 200-300 кг, не існує. Відпрацьовуємо також навички технічного персоналу з обслуговування цієї техніки", - розповів фахівець.

В даний час підприємство приступає до виготовлення другого апарату, де будуть враховані зауваження, виявлені в польотах на першому апараті. Але щоб безпілотник поступив на озброєння, крім роботи фахівців "Антонова", необхідно підключити та інші підприємства, які б змогли розробити наземний комплекс для запуску апарату та інші елементи.

"Сподіваємося, що Міноборони в 2019 році укладе з нами контракт на постачання для ЗСУ цього комплексу. До наземного комплексу ми ще не приступали, тому що в ньому задіяні співрозробники, а вони без фінансування працювати не будуть. Сподіваємося, при укладенні контракту та відкритті фінансування, ми виготовимо український безпілотний літальний апарат з комплектуючими, обладнанням і наземним комплексом розробки і виробництва України. В принципі, цього від нас вимагає і Міноборони", - зазначив Воробйов.

Спеціаліст підрахував, що співрозробниками можуть виступити 10 українських підприємств, і з ними вже проводилися переговори. Зокрема, конструкторське бюро "Луч" готове взятися за розробку ракет, які можна було б встановити на безпілотник.

"Ми вели з КБ переговори – це повинна бути для цього класу безпілотників легка ракета за вантажопідйомністю і система управління і наведення до неї. Це високоточна зброя", - розповів розробник.

Якщо підприємству дадуть відмашку, то вони готові збирати стільки літальних апаратів, скільки буде потрібно. Також Воробйов зазначив, що елементна база для апаратів буде закуповуватися за кордоном, однак ціна таких закупівель невисока. Головне, а саме розробка, буде належати Україні.

Джерело: ТСН.ua

Депортації не буде? Одна з країн Європейського Союзу пообіцяла не висилати українців з недійсними паспортами

субота, 27 квітень 2024, 7:54

У Німеччині тимчасова посвідка на проживання для українців може бути отримана навіть без дійсного паспорта. Однак вона може бути видана лише за умови ідентифікації особи. Про це розповів представник Сенату Берліну у відповіді на запит DW, передають Пат...

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...