Хіти тижня. "Це звір!": Журналісти показали таємні фото брата-близнюка легендарного АН-225 "Мрія"

Для американських журналістів провели ексклюзивний тур по наполовину побудованому літаку.

АН-225 "Мрія". Фото: CNN.

У Києві в індустріальній будівлі заводу "Антонов" зберігається АН-225 "Мрія", найбільший у світі літак, який поки не добудований. Розмах крил повітряного судна становить 290 футів, це більше п'яти напівпричепів-трейлерів, встановлених один за одним, передають Патріоти України із посиланням на CNN.

"Антонов" випустив тільки один Ан-225, який здійснив свій перший політ у 1988 році. Було розпочате будівництво й другого літака, брата цього повітряного судна, але поки близнюк усе ще залишається розібраним на частини. Для CNN провели ексклюзивний тур по наполовину побудованому літаку.

"Собор механіки"

Щоб потрапити в ангар Ан-225, потрібно проїхати на авто через великий промисловий квартал на заході Києва, в якому розмістився завод "Антонов". Простір поглинає автомобілі й частини літака, які розташовані всередині нього.

"Це звір. Якщо він коли-небудь буде добудований, його довжина становитиме 84 метри (276 футів) – він буде на 9 метрів довшим, ніж найбільший у світі пасажирський літак Airbus A380", – наголошується у статті. Крила по 88,4 метра простягаються в сторони. Носова частина, розміром із житловий будинок, стоїть поблизу.

Як він сюди потрапив?

Історія Ан-225 починається ще в 60-х і 70-х роках, коли Радянський Союз вів боротьбу за космос зі США.

До кінця 1970-х років виникла необхідність транспортувати великі й важкі вантажі з місць їхнього складання на космодром Байконур. Одним із таких вантажів був космічний корабель "Буран", відповідь Радянського Союзу на "Космічний човник" НАСА. Оскільки в той час не було літаків, здатних його перевозити, "Антонову" наказали розробити потрібну машину.

У результаті був створений Ан-225. 21 грудня 1988 року, через три роки після першого задуму, "Мрія" благополучно доставила космічний корабель "Буран" на Байконур.

"Танець слона"

Досі "Мрія" залишається найбільшим літаком. Його піднімають у повітря шість турбовентиляторних двигунів, максимальна вага корисного навантаження – 250 тонн, вантаж розміщують всередині або зовні. Він може похвалитися найбільшим розмахом крила порівняно з будь-яким повітряним судном.

Через розміри літака пілотам потрібна спеціальна підготовка, яка дозволяє впоратися з проблемами маневрування Ан-225. Однією з його особливостей є здатність виконувати так званий "танець слона", термін, використовуваний в авіації, коли ніс корабля опускається вниз, щоб полегшити розміщення вантажу.

Коли "Мрія" була успішно введена в експлуатацію, Радянський Союз вирішив побудувати ще три Ан-225. Будівництво другого почалося у 1989 році. У 1991 році СРСР розпався, а разом із ним і радянська космічна програма. В подальшому хаосі виробництво ще тривало, але вже відійшло на другий план, і в кінці кінців було зупинене в 1994 році.

Завершення проекту

Однак представники "Антонова" заявляють, що завершення збору є порівняно простим завданням.

Зростаюча зацікавленість приватного сектора в освоєнні космосу, туризмі та комунікаціях, перспектива росту обсягів транспортування важких вантажів, можуть означати щасливе вирішення долі літака.

"Якщо буде необхідність вирішувати такі проблеми, буде попит на завершення другого літака, то й інвестори з'являться", – говорить Геннадій Сільченко, директор програми Ан-225.

Сьогодні другий Ан-225 зібраний приблизно на 70%. Готові всі основні компоненти його надбудови, зокрема фюзеляж, крила, носовий механізм і хвіст.

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...