Наївне мистецтво: Бабуся на Херсонщині прославилася у 70, почавши малювати неймовірні картини (фото, відео)

​Жінка почала розмальовувати свою оселю після кількох трагедій у родині. Вже 12 років, як жінки немає, а малюнки збереглися. Після смерті господині хату викупили меценати, аби зберегти від знесення.

Стіни у хаті Поліни Райко. Фото:http://tsn.ua/

На Херсонщині створюють перший в Україні музей наївного мистецтва. Про це йдеться у сюжеті ТСН, передають Патріоти України.

У місті Олешки 70-річна бабуся Поліна Райко розмалювала стіни у будинку та усіх спорудах на своєму подвір'ї. Жінка і не уявляла, що створює щось унікальне, а просто прикрашала свій дім. Згодом до оселі бабусі почали приходити туристи, а художники визнали її будинок мистецькою цінністю.

Колгоспниця з гіркою долею почала малювати, коли їй було під 70 років, після кількох трагедій у родині. "Спершу дочка в автокатастрофі загинула, потім чоловік. Син пив. І вона не пішла на вулицю там сплєтнями якимись займатися, вона вдарилась у це. От прийшло до неї малювання. Люди деякі казали, що збожеволіла Поліна", - розповіла сусідка Алла Зборовська.

Жінка малювала звичайною фарбою ПФ по звичайних білених стінах. Вже 12 років, як жінки немає, а малюнки збереглися. Поліна Райко стала відомою ще за життя, коли про неї дізналися херсонські митці. Вони наголошували – це розкішні малюнки у стилі наїв, допомагали з фарбами. А бабуся творила.

Поліна Райко

"Вона поєднувала і християнські образи, і щось з особистого життя, і символіку, яка дісталася з радянського мистецтва. І це все вона синтезувала в абсолютно своїх авторських образах", - розповіла голова центру молодіжних ініціатив "Тотем" Олена Афанасьєва.

На стінах - і чудернацькі фантастичні тигри, і місцева природа з квітами, птахами та рибами. І та сама гора з пісні, де сиділа пара голубів. А під горою – улюблений песик Жучок. Поруч з ангелами і церквами – радянська символіка.

Після смерті господині хату викупили меценати, аби зберегти від знесення. Але господарі - українсько-канадійське подружжя - понад 10 років сюди не навідуються. Їх не можуть знайти і чиновники, а у бюджеті вже передбачені гроші на музей.

Зараз садибу підтримують за пожертви, які залишають туристи. Але цього мало, бо хата поступово руйнується. Малюнки, що були зовні, залишились тільки на світлИнах.

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині (фото)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфері ...

Завдяки протестам українців: У Нью-Йорку скасували участь артистів балету з Росії у гала-концерті (фото)

субота, 20 квітень 2024, 12:44

У Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру у гала-концерті, присвяченому 25-й річниці престижного балетного конкурсу Молодіжний гран-прі Америки, який мав відбутися 18 та 19 квітня. Про це повідомила посол України у СШ...