Народні прикмети: Чому 5 жовтня варто остерігатися сильного вітру і не можна їсти рибу

У народі раніше казали, що 5 жовтня - день нещасливий.

У церкві 5 жовтня вшановують пам'ять пророка Іони, а тому, не можна було ловити, їсти або продавати рибу. Іона побував в череві кита і залишився неушкодженим, повідомляють Патріоти України з посиланням на Депо.

Так, одного разу Бог наказав йому відправитися в місто під назвою Ніневія для того, щоб проповідувати. Замість цього Іона вирішив поїхати в Йоппию і сів на інший корабель. Під час подорожі почалася буря, і моряки вирішили кинути жереб, щоб зрозуміти, з чиєї вини до них прийшла невдача. Жереб упав на Іону, після чого він зізнався, що порушив Божий указ. Тоді він попросив кинути його у воду - і буря вщухне, що моряки і зробили. У морі Іону поглинув великий кит, в утробі якого проповідник пробув три дні і три ночі, молячись безперестанку. Потім він був викинутий на берег і після свого чудесного порятунку відправився в Ніневію.

Також 5 жовтня вшановується пам'ять мученика Фоки, який вважається покровителем потопаючих і захисником від пожеж. Згідно з переказами, він народився в Синопі і вів доброчесне життя. Став єпископом у зрілі роки і проповідував християнство, завдяки чому вдалося навернути до віри багатьох. Постраждав під час гонінь, організованих імператором Траяном, який змушував Фоку відректися від своїх переконань.

У давнину вважали, що з 5 жовтня починається осінь і триває до Різдва Христового. Селяни 5 жовтня закінчували прибирати редьку і готували різні страви. У народі побутувала думка про те, що 5 жовтня - день нещасливий, оскільки сильний вітер дме, і він міг принести з собою вроки, хвороби, нечисту силу. Було кілька забобон, яких треба було дотримуватися, щоб сильного вітру не було. Так, 5 жовтня можна було спалювати старі віники, руйнувати мурашники, проклинати вітер, бити палицею чи батогом по землі.

Народні прикмети на 5 жовтня

На Іона ще листя на березі висять - прикмета, що сніг на землю ляже пізно

5 жовтня на ялині або сосні шишок мало - зима буде теплою

Якщо людина народилася 5 жовтня, то її талісманом є цитрин

Чоловік відмовився від мобілізації через пораду брата-військового: Стало відомо, чим це закінчилось

п’ятниця, 3 травень 2024, 14:58

У Чернівецькій області до 1 року та 10 місяців обмеження волі засудили чоловіка, який отримав повістку, проте ухилився від мобілізації. На суді він заявив, що в армію не пішов, оскільки його брат-військовий порадив уникати служби. Про це йдеться у вир...

Під виглядом прогулянок із собакою: СБУ затримала у Харкові коригувальника РФ, який шпигував за позиціями ЗСУ (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 14:47

Служба безпеки України нейтралізувала діяльність ще одного російського коригувальника, що наводив російські ракети на військові об'єкти. Ним виявився житель Харкова. Для "прикриття" під час збору розвідданих він використовував собаку, якого нібито вигу...