Назад в минуле: У Мінську урочисто відкрили пам'ятник Леніну (фото)

Під час церемонії відкриття монумента був затриманий активіст, який протестував проти дійства.

День Жовтневої революції Білорусь святкує на державному рівні, в країні офіційний вихідний. І це в той час, як Україна відрапортувала про останній скинутий пам'ятник "вождю революції". Про це пише Радіо Свобода, інформують Патріоти України.

У суботу в сквері "70 років МТЗ" біля Мінського тракторного заводу встановлено пам'ятник Леніну, урочисте відкриття монумента відбулося сьогодні, 7 листопада. Раніше скульптура знаходилася у внутрішньому дворі заводу, проте "на численні прохання ветеранів і комуністів" керівництво підприємства перенесло її в більш людне місце.

Під час церемонії відкриття бійцями міліцейського спецназу був затриманий лідер опозиційної організації "Молодий фронт", колишній політв'язень Дмитро Дашкевич. Він цитував Леніна, який колись закликав розстрілювати всіх ворогів більшовиків - "чим більше, тим краще".

Представники провладних організацій під прапорами Комуністичної партії Білорусії і Республіканської партії праці і справедливості поклали квіти до пам'ятника Леніну на столичному майдані Незалежності. Колону очолював перший секретар ЦК Компартії Білорусії, заступник голови Мінського міськвиконкому Ігор Карпенко, в церемонії брали участь військовий оркестр і почесна варта.

За словами чиновника-комуніста, Жовтневу революцію треба розглядати не просто як дату 7 листопада, а як процес політичного і соціально-економічного перетворення світової системи. Він визнав, що сьогодні багато ідей революції використовуються білоруською владою.

Свою акцію 7 листопада провели і демократичні активісти. Кілька десятків людей, в числі яких голова Об'єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько, співголова Української християнської демократії Павло Северинець, голова руху "За Свободу" Юрій Губаревич, зібралися біля будівлі Комітету держбезпеки, щоб вшанувати пам'ять жертв радянських політичних репресій. Стосовно учасників міліція склала протоколи про адміністративні правопорушення, затримань не було.

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...