Не створювати політичних маніпуляцій: В Україні закликали організаторів "Євробачення" припинити тиск через Самойлову

Українська сторона нагадала Європейському мовному союзу, що російська співачка порушила законодавство, відвідавши окупований Крим, анексію якого не визнає жодна європейська країна.

Ілюстрація:Радіо Свобода

Наглядова рада Громадської телерадіокомпанії закликає Європейський мовний союз (організатор "Євробачення") поважати суверенітет і територіальну цілісність України і не чинити тиск з приводу рішення щодо участі Росії в конкурсі. Про це йдеться в заяві, опублікованій у відповідь на лист директора ЄМС Інгрід Делтенре з погрозами виключити Україну з пісенного конкурсу, передають Патріоти України.

"Відвідавши Крим без дозволу української влади, Юлія Самойлова порушила суверенітет і закони України. Крім РФ, жодна інша країна, громадські мовники якої входять в Європейський мовний союз, не має підстав оскаржувати таку кваліфікацію дій Юлії Самойлової, оскільки жодна європейська країна не визнає приналежність Криму Росії", - йдеться в заяві.

Відзначається, що Україна поділяє негативні почуття з приводу того, що конкурс використовується як засіб протистояння між РФ і Україною.

"Однак нас дивує той факт, що "засмучення" і "злість" з цього приводу генеральний директор Європейського мовного союзу виражає не російській, а українській стороні. Це істотно суперечить заявам пані Делтенре про "аполітичність" "Євробачення", оскільки фактично пані Делтенре стає на сторону Росії", - підкреслили в громадській телерадіокомпанії, зазначивши, що Служба безпеки прийняла рішення по Самойловій в рамках своїх повноважень.

У зв'язку з цим український мовник закликав Делтенре "поважати суверенітет України, не перетворювати Європейський мовний союз в інструмент посилення чужих політичних маніпуляцій і не перешкоджати такими заявами нормальному і повноцінному проведенню конкурсу - як в цьому році, так і в майбутньому.

"Закликаємо також уникати погроз щодо виключення України з числа учасників конкурсу "Євробачення", - йдеться в заяві.

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Держпраці заявили, що під час воєнного стану українців не можна звільняти за прогули: Що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:22

Державна служба з питань праці заявила про те, що прогули тих співробітників, які переїхали в інший регіон або виїхали за кордон під час воєнного стану, не можуть бути причиною звільнення. Замість звільнення їх можна відправити в неоплачувану відпустку...