Не все корисно: Супрун розповіла, як правильно харчуватися в піст

Обмеження в їжі під час посту мають як позитивні сторони, яких варто дотримуватися постійно, так і негативні, які можуть принести шкоду для здоров’я, написала у Facebook виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, повідомляють Патріоти України.

Супрун радить тим, хто постить, уважно сформувати раціон.

Менше м’яса – це добре

Піст – привід не вживати ковбаси, сердельки копченості, адже вони провокують деякі види раку і порушують обмін жирів. Меншу загрозу становлять шматок сала і печене м’ясо птиці.

Більше овочів – ще краще

Рослинна їжа містить необхідні вітаміни, мікроелементи, клітковину. Вони покращують роботу кишечника, зміцнюють судини, мозок, шкіру. Натомість рис, білий хліб, картопля небагаті на вітаміни і білок. Доведена користь вегетаріанства – передусім в різноманітному рослинному раціоні.

Бобові – не лише квасоля

Бобові називають мультивітамінними пігулками. Вони містять повноцінний білок і вітаміни групи В, потрібні для утворення нейромедіаторів, та мікроелементи калій, фосфор, залізо, цинк і марганець. Бобові – це клітковина, а отже здоровий кишечник і рівень холестерину.

Піст – привід згадати про гриби

Білі гриби, печериці, шиїтаке, гливи та інші гриби містять багато амінокислоти глутатіону, клітковину бета-глюкан, мікроелемент селен, жир холін, вітамін D, антиоксидант ерготионеїн.

Яйця – потрібні

Вони містять практично всі вітаміни, повноцінний білок і корисні жири, потрібні для роботи нервової системи та печінки. Трохи замінити яйця можуть соєві продукти, гарбузове та соняшникове насіння, кукурудза та шпинат

Молочні продукти – комплексне харчування

Молоко має лактозу, яка може погано розчеплюватися у дорослих. Витримані сири і йогурти практично не містять лактози і багаті на кальцій, який добре засвоюється. Споживання сирів та йогуртів зменшує ламкість кісток і ймовірність розвитку діабету другого типу. Альтернативою молочних продуктів може стати квашена капуста, яка містить пробіотичні лактобактерії.

Без риби буде зле

Регулярне споживання жирної морської риби, зокрема оселедця і скумбрії, забезпечує мозок, серце, судини та імунну систему омега-3 поліненасиченими жирними кислотами. Тому тим, хто тримає піст, варто їсти лляне і гарбузове насіння, волоські горіхи, морську капусту, які трохи компенсують нестачу омега-3 поліненасичених жирних кислот.

Шкідливо харчуватися лише кашами

У піст вуглеводи стають джерелом калорій. Гречана, перлова, пшенична, пшоняна, вівсяна, кукурудзяна каші, крім вуглеводів, мають клітковину, мікроелементи, вітаміни групи В і білок. Крім того, перловка і вівсянка нормалізують рівень холестерину, кукурудзяна каша містить селен, а гречана – залізо. З іншого боку, варто обмежити харчування білим хлібом, білим рисом і макаронами, які мають високий глікемічний індекс.

Низькожирова дієта небезпечна, адже передбачає відмову масла, олій та жирів в складі тваринних продуктів. Утім вона може бути корисною для людей з ожирінням, адже ефективна для схуднення. Відмова від жирів може спровокувати авітаміноз.

"Вони містять вітаміни А, Е і Д, холестерин та поліненасичені жирні кислоти. Без цих вітамінів не працюватиме як слід імунна система, ставатиме гіршим зір, може порушитися обмін кальцію. Відсутність холестерину в раціоні збільшує ризик депресії та порушення утворення статевих гормонів", - пише Супрун.

Що робити?

По-перше, горіхи, льон, гарбузове та соняшникове насіння піст не забороняє. Вони мають вітамін Е та поліненасичені жирні кислоти.

По-друге, не вдавайтеся до довгих тижнів смаження пісної їжі на соняшниковій олії, у якій багато омега-6 поліненасичених жирних кислот. Вони сприяють запаленню та атеросклерозу, а смаження створює канцерогенні сполуки.

По-третє, пам’ятайте: “пісні” маргарини в печиві чи громадському харчуванні – це джерела трансжирів, які збільшують запальний фон і сприяють розвитку серцево-судинних хвороб.

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...