Ненаситні: Нардепи поскаржилися на суддів Конституційного суду, які вибивають собі захмарні зарплати (відео)

Автори нового законопроекту вважають, що високі зарплати оберігатимуть суддів від корупційних спокус. ​

Судді Конституційного суду. Ілюстрація:https://www.unian.ua

На рекордні зарплати в Україні претендують судді Конституційного суду. Сьогодні цілий день нардепи сперечались, чи ухвалювати відповідний закон, і таки його відхилили. Проте закладені позиції цілком можуть ожити у новому законопроекті вже незабаром. Про це йдеться у сюжеті ТСН, передають Патріоти України.

У новому законі йдеться про оклад у 75 прожиткових мінімумів. Це - 120 тисяч гривень. Але це ще далеко не все. Саме для суддів Конституційного суду діятиме спеціальний коефіцієнт, тобто зарплати просто збільшуються у півтора рази. Тобто оклад становитиме 180 тисяч гривень. Сюди ж плюсуються надбавка за стаж роботи до 72 тисяч гривень та за науковий ступінь - 36 тисяч. Усе разом - 288 тисяч гривень.

Таку ж суму суддям платитимуть відпускних. А їхня пенсія становитиме 230 тисяч гривень. При цьому середня зарплата в Україні становить 6475 грн і вона у 45 разів менша за ту, яку хочуть мати конституційні судді.

Така щедрість за рахунок платників податків обурила частину депутатів. Колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник, який уже не перший раз викриває спроби посадовців необґрунтовано підвищити собі зарплати, називає їх аморальними.

"Крім того, там передбачені норми щодо безплатного службового житла. Майже чотири мільйони зарплата в рік, то купи собі житло! Це ні з моральної, ні з економічної точки зору не може бути такий діапазон оплати праці, причому мова іде про чиновників", - каже Пинзеник.

Такі астрономічні зарплати конституційні судді, за словами депутатів, видушують з них шантажем. Просто блокуючи розгляд їхніх скарг щодо конституційності законів. І на цей шантаж, кажуть, піддались деякі члени профільного комітету парламенту.

"У КС знаходиться близько 75 скарг громадян на предмет конституційності законів. Однак судді Конституційного суду відмовляються їх розглядати, роблячи парламент заручником, поки не буде проголосований закон з тими захмарними компенсаціями. Фактично це є шантаж", - впевнений Руслан Сидорович.

Автори законопроекту стоять на своєму: високі зарплати оберігатимуть суддів від корупційних спокус.

"Я, наприклад, обстоюю, що судді, зараз іде набір на суддів Верховного суду, вони мають отримувати гідну заробітну плату, щоби працювати чесно, займатись правосуддям і щоби ніде ніхто не мав потенційно можливості їх купити за певне неправосудне рішення", - каже співавтор закону Вікторія Пташник.

"Ви знаєте, скільки суддя литовського Верховного суду отримує? Я збирав інформацію - 1200 євро! Жінка, яка очолює бюро антикорупційне в Румунії, її зарплата 3500 євро! То може нам румунських суддів набрати, польських чи литовських? І набагато дешевше буде українському бюджету!" - обурюється Пинзеник.

До речі, шестеро чинних суддів Конституційного Суду, серед них і теперішній голова Юрій Баулін, "освятили" узурпацію влади Віктором Януковичем, який у 2010 році домігся для себе диктаторських повноважень, змінивши Конституцію. І вони це схвалили. Чи зроблять захмарні зарплати таких суддів чесними та непідкупними - з цього приводу існують дуже великі сумніви.

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Держпраці заявили, що під час воєнного стану українців не можна звільняти за прогули: Що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:22

Державна служба з питань праці заявила про те, що прогули тих співробітників, які переїхали в інший регіон або виїхали за кордон під час воєнного стану, не можуть бути причиною звільнення. Замість звільнення їх можна відправити в неоплачувану відпустку...