Неприпустима помилка: Холодницький знайшов невідповідність у кримінальному провадженні проти мера-хабарника з Вишгорода

Фактично всі зібрані докази у справі Олексія Момота є "неприпустимими в силу ч. 3 ст. 87 КПК України, оскільки зібрані не уповноваженим органом", пояснив заступник Генпрокурора.

Олексій Момот. Фото:dt.ua

Справа про хабарництво мера Вишгорода Олексія Момота за законом має перебувати в підслідності Національного антикорупційного бюро України, але розслідування проводила прокуратура Київської області. Про це на своїй сторінці в Facebook написав заступник генерального прокурора України, голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, інформують Патріоти України.

"Вчора (9 червня. - ред.) ми дізналися, що Апеляційний суд міста Києва скасував арешт і заставу для "знаменитого" міського голови Вишгорода Олексія Момота, якого підозрюють в отриманні хабара в особливо великому розмірі. Вивчивши матеріали вказаного кримінального провадження, я визначив його підслідність за прокуратурою Київської області, оскільки є обґрунтовані підстави вважати, що підозра і досудове розслідування було проведено ними як не уповноваженим органом", - повідомив Холодницький.

Він пояснив причини такого висновку. "Чому так? Тому, що ще під час подачі заяви і проведення першочергових слідчих дій, задовго до затримання Момота і оголошення йому підозри, слідчим і прокурорам прокуратури Київської області було достовірно відомо, що сума хабара, яка пропонувалася Момоту, перевищує 750 тис. грн , що згідно з КПК, є злочином, підслідним детективам НАБ України", - підкреслив Холодницький.

За його словами, фактично всі зібрані докази є "неприпустимими в силу ч. 3 ст. 87 КПК України, оскільки зібрані не уповноваженим органом".

"Справа Момота - це не єдиний випадок, коли інші правоохоронні органи починають і розслідують непідслідні їм провадження. Але в результаті це може привести до того, що винні особи, які дійсно вчинили злочин при наявності матеріальних доказів, можуть уникнути відповідальності за порушення слідством процесуальних положень кодексу. І виправдувальний вирок суду в підсумку буде повністю відповідати вимогам Закону. Цього допускати не можна ні за яких обставин!" - заявив Холодницький.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

В Україні очікується зміна погоди на вихідних: Синоптики озвучили детальний прогноз

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:24

На вихідних в Україні нарешті відступлять заморозки й почне поступово теплішати. Так, в областях температура повітря в денні години зросте до +17+24 градусів, передають Патріоти України. Як свідчать дані Укргідрометцентру, у більшості областей очікуєт...