Ніколи знову: Україна відзначає День перемоги над нацизмом

У Національному музеї історії України в Другій світовій війні розпочнуться урочистості Пам’ятаємо - Перемагаємо.

Ілюстрація: ЗМІ

Сьогодні відзначається День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.Слід зазначити, що ця пам’ятна дата була встановлена Верховною Радою України лише 9 квітня 2015 року законом Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років в межах голосування за пакет законів про декомунізацію, повідомляють Патріоти України.

Тепер 9 травня відзначається як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні замість встановленого з радянських часів Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Адже, як відомо, термін Велика Вітчизняна Війна використовували в колишньому СРСР, аби підкреслити, що у війні 1941-1945 років громадяни захищали Радянський Союз як спільну Вітчизну.

Водночас при вшануванні пам’яті полеглих у роки Другої світової війни, за словами голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, скасовується використання радянської символіки.

Замість цього тепер офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, як і Дня пам’яті та примирення, є квітка червоного маку – загальноприйнятий у світі символ святкування пам’ятних днів Другої світової війни. В Україні використовується у власній стилізації, розробленій харківським дизайнером Сергієм Мішакіним. Гаслом обох пам’ятних днів є 1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо.

Згідно з планом заходів у Києві, 9 травня у Парку Вічної Слави відбудеться урочиста церемонія покладання квітів до могили Невідомого солдата.

NASA опридюднило унікальне відео лавового озера на супутнику Юпітера

четвер, 25 квітень 2024, 4:15

"Вчені під час місії NASA Juno до Юпітера перетворили дані, зібрані під час двох недавніх прольотів повз Іо, на анімацію, яка підкреслює дві найдраматичніші особливості супутника Юпітера: гору та майже гладке, як скло, озеро охолоджуючої лави", – йдеть...