Німецькі вчені винайшли бігову доріжку для мурах (відео)

Першими випробувальниками нового обладнання стали два види мурашок-бігунків.

Мураха. Фото: Зооклуб.

У Німеччині фахівці з Ульмського університету і Університету Карла Еберхарда створили бігову доріжку для мурашки, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Бігова доріжка для дрібних комах, як позиціонують її розробники, сконструйована у формі кулі. Точніше, це утримувана потоком повітря знизу сфера з пінопласту масою близько 2-3 грамів і діаметром близько 10 сантиметрів. Її оточує базове кільце з необхідними датчиками. Вони реєструють швидкість обертання сфери та інші параметри.

За словами вчених, створена бігова доріжка дозволяє реєструвати обертання сфери з частотою до 200 кадрів в секунду і точністю до 0,16 міліметра.

Проведено і перші тести нового "спортивного обладнання". Першими випробувачами стали два види мурашок-бігунків. Їх ловили в декількох метрах від мурашника і приклеювали до підвісу бігової доріжки.

Пройшовши належну кількість кроків по біговій доріжці, мурахи сповільнювали біг в надії на те, що вже повернулися додому, і починали шукати мурашник. Дана конструкція буде застосовуватися для вивчення поведінки комах і їх орієнтації в просторі.

Залізна завіса закривається: У Росії чиновникам остаточно забороняють виїзд за кордон

п’ятниця, 3 травень 2024, 16:49

У Росії чиновникам остаточно забороняють виїздити за кордон через страх перед витоком державних таємниць. Усі закордонні поїздки чиновників мають бути попередньо узгоджені, і обмеження стосуються не тільки країн, які вважаються недружніми до Росії, але...

З 4 травня ВЛК не вказуватимуть "обмежено придатний": Чого чекати чоловікам

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:56

З 4 травня в Україні майже повністю скасували індивідуальну оцінку придатності, коли військово-лікарська комісія могла обирати формулювання "обмежено придатний", передають Патріоти України. Деталі: Цей наказ набирає чинності 4 травня. За даними видання...