Новий "фронт": Bloomberg вказав на ще одну серйозну невійськову загрозу для України

Майже всі звалища в Україні використовуються не за призначенням. На кожному з них у будь-який момент може що-небудь статися, зазначає видання.

Скріншот

В останні кілька років Україна зіткнулася з новою серйозною перешкодою - країна, що страждає від війни, потопає у власних відходах. Про це пише Bloomberg, повідомляють Патріоти України.

Всього по Україні діє 36 тисяч легальних і нелегальних звалищ, сміття з яких вистачило б, щоб покрити рівним шаром територію всього окупованого Криму й охоплених війною Донецької і Луганської областей.

Видання зазначає, що Україні вистачає проблем з атаками проросійських бойовиків і розчаруванням східних і західних інвесторів в економіці країни, але зараз колишня радянська республіка ще й програє боротьбу зі сміттям.

Водночас влада не поспішає оплачувати рахунки, а міста повільно просувають ідею утилізації відходів і не можуть інвестувати мільярди доларів, необхідні для будівництва сміттєспалювальних заводів та інших сучасних об'єктів.

У матеріалі наголошується, що ризики стають вищими з кожною новою викинутою пластиковою пляшкою, а міжнародні компанії, що займаються переробкою сміття, втрачають можливість потенційного бізнесу.

"Майже всі звалища в Україні використовуються не за призначенням. На кожному з них у будь-який момент може що-небудь статися", - стверджує керівник сектора енергетики та навколишнього середовища Програми розвитку ООН Сергій Волков.

За даними видання, Україна, де одні з найбільш родючих чорноземів на континенті, відправляє 95% твердих відходів на звалища.

Для порівняння, за даними Eurostat, тверді відходи Європейського Союзу складають 45%. Тільки 4% всіх українських відходів упорядковано для повторної переробки в порівнянні з 39% 28 країн-членів ЄС.

Саме тому зростає ризик екологічної катастрофи, як, наприклад, повторення масштабної пожежі, яка спалахнула на звалищі біля Львова в травні 2016 року і тривав кілька тижнів.

Водночас українці платять у місяць за утилізацію сміття суму, еквівалентну всього лише 26-37 центів, що становить близько 1 долара на місяць для сім'ї з чотирьох осіб. Цього недостатньо для покриття експлуатаційних витрат.

На думку Європейського банку реконструкції і розвитку, навіть з урахуванням того, що українці одна з найбідніших націй в Європі, плата за збір сміття, встановлена ??державою, набагато нижча економічно доцільної.

Чи бути депортації? Як вплине рішення з припиненням видачі паспортів на біженців у Німеччині - влада дала категоричну відповідь

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:05

У Німеччині відреагували на рішення про припинення видачі паспортів українським чоловікам призовного віку за кордоном та призупинення надання їм консульських послуг. Там зазначили, що у ФРН українці чоловічої статі мають однаковий з жінками статус захи...

"Сірий" паспорт: Стало відомо, як українці за кордоном намагаються обійти обмеження щодо консульських послуг

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:57

У деяких країнах Європи українці можуть отримати так званий паспорт іноземця, який дозволяє тимчасово не оформлювати українські документи, що посвідчують особу, передають Патріоти України. Намагаючись повернути на Батьківщину ухилянтів, влада обмежила ...