Обличчя, яке намагалися витравити з історії: Нарешті виявили, як насправді виглядав Іван Мазепа (реконструкція)

За наказом Петра I майже всі прижиттєві зображення Гетьмана України було знищено. За декількома, що збереглися, реконструктори зробили найнаближеніше до оригіналу

Дослідники відтворили справжнє обличчя гетьмана. Фото: "1+1"

Декілька зображень, що збереглися, виконані в різні часи, і з різним ступенем схожесті. Щоб зробити зображення максимально наближеним до оригіналу, дослідники піддали компьютерній обробці всі зображення, зазначають Патріоти України.

"25 серпня відбулася успішна прем’єра спеціального проекту телеканалу 1+1 до Дня Незалежності України. Документальний двосерійний фільм «Україна. Повернення своєї історії» виробництва «1+1 Продакшн», який поєднав елементи розслідування та повноцінні наукові дослідження, став найкращим продуктом дня на українському ТБ.", - передає сайт телеканалу.

Основними сюжетними лініями фільму стали такі: відновлення зовнішності дружини Ярослава Мудрого по кістках із саркофагу в Софії Київській; відтворення за допомогою новітніх технологій справжнього обличчя гетьмана Івана Мазепи, зображення якого було заборонене Петром І після укладення союзу зі Швецією; а також дослідження для встановлення місця поховання короля Данила, більш відомого як Данило Галицький.

"Ниточки розслідування місцезнаходження знаменитої корони Данила привели авторів спочатку до Польщі, а потім до Москви", - йдеться у описі до фільму.

Автор фільму - Акім Галімов. Він каже, що відтворити справжню українську історію без перекручування фактів було дуже складно. Але працювали не дарма - телепроект став одним із найбільш рейтингових на вітчизняному телебаченні.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...