Панамагейт: У Росії з'ясували, звідки стався витік секретної інформації

Cherchez la femme - просто класика жанру!

Скандал з панамським офшорами спровокували дві ображені співробітниці компанії Mossack Fonsec. Фото: nevodka / Shutterstock.

Російські журналісти з'ясували, що скандал з панамським офшорами, одними з фігурантів якого стали президент РФ Володимир Путін і президент України Петро Порошенко, спровокували дві ображені співробітниці панамської компанії Mossack Fonseca. Американський фінансовий консультант і фахівець з відмивання грошей Кеннет Райджок, в 1980-х і 1990-х роках займався цим для колумбійської наркомафії, розповів, що про згущення хмар навколо Mossack Fonseca стало ясно ще в 2007-2008 роках, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

За його словами, тоді в тіньовому фінансовому світі, пов'язаному з офшорами, з'явилося відразу кілька людей, які були готові продати документи, пов'язані з фінансовими махінаціями цієї компанії.

Райджок розповів про два відомі йому джерела витоку. "Перший з них - це жінка, секретарка одного з партнерів - засновників компанії Рамона Фонсекі. У них був роман, який закінчився досить плачевно. У підсумку дама зібрала документи, до яких у неї був доступ, і виставила їх практично на відкритий продаж в панамської столиці ", - сказав він.

На думку Райджока, частина цих документів могла потрапити в руки американських правоохоронних органів.

"Про документи було добре відомо, так що спецслужби США, які стежать за тим, що відбувається в офшорах, навряд чи могли пройти повз цієї інформаціі. Це побічно підтверджується тим, що протягом наступної пари років американська влада провела цілу серію арештів досить великих фігур з американського наркобізнесу", - сказав фінансист.

Ще одне джерело витоку, за його словами, це подружжя, яке займало менеджерські посади в Mossack Fonseca. Чоловік перебував у відділі управління приватним капіталом, а його дружина - в контролі відповідності стандартам.

"За моїми даними, і в цій історії ключовим персонажем стала жінка. Вона погано справлялася зі своїми обов'язками, і її звільнили. В помсту подружжя теж вирішили зібрати компрометуючі матеріали на Mossack Fonseca і реалізувати їх", - розповів Райджок.

Він не виключає, що архів витоків міг бути складений людиною або організацією, яка має свої бізнес-інтереси.

"Панама - один з найуспішніших офшорів в Західній півкулі, а Mossack Fonseca не найбільша юридична фірма в Панамі", - сказав фінансист, підтвердивши також, що американські спецслужби раніше співпрацювали з Mossack Fonseca.

За словами Райджока, є дані про те, що американське Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) використовувало панамську фірму в середині 1980-х років для приховування фінансових потоків в рамках операції "Іран-контрас". Спецслужби постачали зброю Ірану, який воював в той час з Іраком. Отримані від цих таємних угод гроші ЦРУ направляло повстанським групам в Нікарагуа, які боролися з марксистськими бойовими загонами в ході громадянської війни.

"Крім діяльності спецслужб багато говорилося також про зв'язки російської мафії з Mossack Fonseca і навіть з центральною владою Панами. Організовані злочинні угруповання в принципі мають великий вплив в цій країні. Вони активно ведуть тут справи і платять чимало хабарів, щоб не бути виданими за договорами про екстрадиції. Мафія платить саме за те, щоб в Панамі не було документів, що підтверджують факт їх злочинної діяльності. Вина лежить не тільки на організованій злочинності. Саме законодавство Панами фактично підтримує схеми по відмиванню грошей через місцеву фінансову систему", - сказав фінансист.

Нагадаємо, що так звані "Панамські документи", в яких крилася інформація про секретні рахунки представників світової еліти, в тому числі і Путіна, виявилися в розпорядженні німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародному консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) і Центру по дослідженню корупції і організованої злочинності (OCCRP).

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...