Під "ковпаком" рідних "чекістів": Відтепер активність росіян у мережі суворо відслідковуватиметься

Постанова вводить максимально можливий відповідно до закону Ярової термін зберігання повідомлень і не обмежує максимальний розмір зберігання інформації.

Росіяни у соцмережах тепер будуть говорити виключно про погоду та котиків? Фото: РБК.

Уряд РФ роз'яснив інтернет-сервісам пакет антитерористичних поправок в законодавство Ірини Ярової та Віктора Озерова, який набирає чинності з 1 липня. Як випливає з постанови на правовому порталі, записи переговорів в інтернеті, текстові повідомлення, відео- та інший контент, що пересилається клієнтами, повинен зберігатися півроку, передають Патріоти України.

Це стосується даних користувачів, що зареєструвалися і авторизувалися з російських IP-адрес, які вказали при реєстрації російський номер телефону, паспорт або інший документ державного зразка, уточнюють «Ведомости». Також наказано записувати і зберігати електронну переписку користувачів, про знаходження яких на Росії повідомлять поліцаї і гебісти.
Постанова вводить максимально можливий відповідно до закону Ярової термін зберігання повідомлень і не обмежує максимальний розмір зберігання інформації, зазначає головний аналітик Російської асоціації електронних комунікацій (РАЕК) Карен Казарян.
За словами експерта, фактично передбачається зобов'язати зберігати всю інформацію, включаючи зміст повідомлень, навіть якщо вона не потрібна для реалізації цілей закону. Вимоги про тривале зберігання величезного масиву інформації зажадають від організаторів поширення інформації величезних витрат, і такі витрати можуть виявитися непосильними як для невеликих інтернет-проектів, так і для великих ресурсів, попереджає він. Документ також не пояснює, яким чином повинні вирішуватися колізії зі зберіганням повідомлень з персональними даними, які містять таємницю або об'єкти авторського права, додає Казарян.
Закон Яровий зобов'язує зберігати переговори і листування користувачів як онлайн-сервіси, так і операторів зв'язку. Ще в квітні уряд видав правила для зв'язківців, згідно з якими вони повинні зберігати переговори і текстові повідомлення абонентів шість місяців. Повідомлення користувачів через інтернет наказано зберігати 30 днів.
Ємність сховищ інтернет-трафіку оператори щорічно повинні збільшувати на 15% протягом п'яти років. Дані можна зберігати на серверах інших операторів, але за попереднім погодженням з ФСБ. Оператори зобов'язані починати зберігати інтернет-трафік з 1 жовтня 2018 року.
Свої прогнози витрат на реалізацію закону вже опублікували найбільші російські компанії зв'язку. Так, «Мегафон» оцінив витрати на цей закон в 40 млрд рублів протягом п'яти років, а «Вимпелком» - в 45 млрд рублів. на той самий строк. В цьому році компанії планують витратити 7 млрд і 6 млрд рублів відповідно. МТС за п'ять років доведеться інвестувати всього близько 60 млрд рублів, а витрати на 2018-2019 рр. будуть відомі, коли завершаться закупівлі необхідних технічних рішень і обладнання.

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...