"Погані сусіди": В Австралії написали музичний твір про російську агресію в Україні

Проект отримав фінансову підтримку від Австралійської ради мистецтв, а організаційну - від Квінслендської консерваторії.
В Австралії виконали камерний концерт "Погані сусіди" про війну на Донбасі. Фото: Укрінформ.

Український композитор Катерина Ліхута, яка зараз живе і працює в Австралії, представила на Зеленому континенті камерний концерт «Погані сусіди», присвячений російської агресії проти України. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на "Укрінформ".

«Російська агресія проти України в 2014 році надзвичайно схвилювала мене... В Україні продовжують жити мої рідні. Я хотіла якось виплеснути свій гнів і саме так виникла ідея «Поганих сусідів», - говорить автор концерту, композитор Консерваторії Квінсленда Катерина Ліхута.
Вперше концерт був презентований в червні 2017 року на 49-му Міжнародному симпозіумі валторн в Бразилії, де твір прихильно сприйняла аудиторія. Головні партії виконали два провідних соліста австралійської Консерваторії Квінсленда Пітер Лафф і Ісолт Кларк. Їх валторни уособлювали боротьбу між Україною і Росією. Решта 4 валторни відтворювали фон війни.
«Валторна передає відчуття війни надзвичайно добре, а 6 валторн - ще краще! Він (концерт) створює загальне відчуття напруженості і тиску з моментами смутку і жалоби. В середині твору є повільний розділ, присвячений трагічній згадці про тих молодих українських солдатів, які загинули під час цієї війни. В цілому суть композиції - це боротьба за свободу і незалежність», - каже автор.
Австралійська публіка сприйняла «Поганих сусідів» не менше захоплено. У цьому році заплановано подальші презентації концерту в Аделаїді і Перті. Проект отримав фінансову підтримку від Австралійської ради мистецтв, а організаційну - від Квінслендської консерваторії.
Візитною карткою професійної музичної творчості Катерини Ліхути є використання в творчості елементів українських мелодій. Крім того, композитор завжди виступає на сцені в вишиванці. «У своїй музиці я завжди намагаюся передати своє українське коріння, щоб більше людей в моїй професійній сфері ознайомилися з українською музикою через мене», - говорить автор.

Суд "заробіток" не схвалив: На Донеччині чоловіка та жінку покарали через секс

вівторок, 23 квітень 2024, 22:15

У Донецькій області судили чоловіка та жінку, які від 2021 до 2023 року знімали пікантні відео та продавали їх у Мережі. Про це йдеться у вироку Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області, передають Патріоти України. За даними суду, уродже...

Суд виправдав чоловіка за водіння в нетверезому стані: Що сталося

вівторок, 23 квітень 2024, 20:50

Суд у Бельгії виправдав чоловіка, якого звинувачували у водінні в нетверезому стані – у його крові виявили алкоголь, однак бельгієць його не вживав. Річ у тім, що організм чоловіка сам виробляє спиртовмісні сполуки. Про це розповідає The Guardian, пере...