Погодні сайти обманюють: Скласти прогноз на два тижні - нереально (відео)

Професійний метеоролог розповіла про тонкощі роботи синоптиків і правдивості прогнозів погоди.

Скласти прогноз на два тижні - нереально. Ілюстрація: firtka.if.ua.

Люди, плануючи свої вихідні або навіть відпустки, орієнтуються на прогнози погоди в Інтернет, деякі сайти дають розкладки по погоді на місяць або навіть квартал, але з науковими дослідженнями погоди ці дані мають дуже мало спільного. Про це в прямому ефірі "Обозревателя" заявила метеоролог Олена Григорова, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"П'ять діб - на такий крайній термін можна робити науково обгрунтований прогноз погоди. Чим далі від цього терміну, тим більше неточні дані. І взагалі, 100% прогноз можливий лише на три доби вперед. Четверті-п'яту добу - це 90% збігів. А далі, це вже, скоріше, погодні тенденції, ніж прогноз ", - сказала Григорова.

Експерт уточнила, що тривалі прогнози - справа рук не синоптиків, а людей інших професій, які пробують працювати на цьому терені. Їх методи дуже відрізняються від тих, що використовують синоптики для побудови короткострокових погодних прогнозів.

"Метеорологи, кліматологи з усього світу, все, кому це цікаво, обмінюються своїми теоріями, вимірами, складають числові моделі, на підставі яких намагаються розрахувати зміни в погоді. Грунтуються на статистиці, враховують глобальну зміну клімату і різні фізичні закони. Але, відверто кажучи, ці моделі не виправдовують себе. Далекі прогнози - це нереально. В процесі своєї роботи я бачу, наскільки нереально скласти прогноз навіть на два тижні. В атмосфері все змінюється буквально за години - ми кожен день уточнюємо свої прогнози ", - підсумувала експерт.

На вулицях стане суттєво темніше: У Києві починають економити світло через дефіцит електрики у мережі

четвер, 9 травень 2024, 18:50

У Києві через дефіцит в енергосистемі зменшать яскравість усіх ліхтарів у місті, що дозволить досягти загальної економії не менше 20%. Про це 9 травня повідомляє пресслужба КМДА. . Уточнюється, що повністю виключати усі ліхтарі ніхто не буде. Завдяки ...

Вражаюче відкриття! Астрономи виявили рекордну за розмірами планету, в понад чотири рази більшу за Землю

четвер, 9 травень 2024, 17:56

Астрономи виявили нову планету, яка має щонайменше пару рекордів. Хоча вчені ще багато чого не знають про цей не такий вже й далекий за космічними мірками світ, відомо, що планета перебуває в зоні населеності своєї зірки, а значить, там може бути вода ...