Поки будівельники все не розкидали: Археологи терміново розкопують Володимирську Гірку, біля пам'ятника Володимиру Хрестителю

Перед будівництвом в історичному осередку обов’язковою є археологічна розвідка. Володимирська гірка входила у комплекс фортифікацій давньоруського Києва. Тому є надія на цікаві знахідки. Адже раніше навколо монумета Хрестителю археологи ніколи не копали.

Пам'ятник Великому князю київському Володимиру Святославичу

Польовий сезон у археологів вже давно завершився, але на Володимирській гірці, метрах в 70-ти від пам'ятника Володимиру Хрестителю, несподівано розгорнули розкопки. Як з'ясувалося, тут починається будівництво моста над Володимирським узвозом, зазначають Патріоти України.

"Мостовий перехід з'єднає парк «Володимирська гірка» з майданчиком, де знаходиться Арка дружби народів. Згідно із законом, перш ніж приступити до будівництва в історичній частині столиці, слід провести археологічні розкопки", - пояснив заступник голови Київської міськдержадміністрації Олександр Спасибко

"Ми вже вирили перші розвідувальні шурфи, - розповів заступник начальника архітектурно-археологічної експедиції Інституту археології НАН України В'ячеслав Баранов. - Розкопки ведуться на нижній терасі парку «Володимирська гірка». Площа розкопу - поки що близько 100 квадратних метрів. Тут археологи жодного разу не працювали, тому можна очікувати будь-яких сюрпризів. Втім, не здивуюся, якщо розкопки покажуть, що нижня тераса парку сформувалася тільки в XIX столітті, коли ставили пам'ятник князю Володимиру. Якщо ця версія підтвердиться, значних знахідок не буде. Перші розвідувальні шурфи нічого не виявили. Дослідження майданчика займе близько двох тижнів. Якщо виявимо археологічні шари, будівельні роботи будуть зупинені (поки що будівельниками лише демонтована тротуарна плитка) до тих пір, поки ми не завершимо розкопки. Якщо ж культурних шарів тут немає, будівельники зможуть продовжити роботу."

На Володимирській Гірці вчені риють дослідні шурфи в надії знайти культурні шари минулих століть

"Після завершення розкопок машина почне бурити свердловину для першої опори мосту (всього опор передбачено чотири), - заявив Олександр Спасибко. - Сподіваємося, міст буде готовий до Дня Києва, який, нагадаю, відзначається в травні."

"Зауважу, що є ясність щодо верхньої тераси парку «Володимирська гірка»: на території, прилеглій до Михайлівського монастиря, найраніші культурні шари датуються кінцем Х століття, - заявив В'ячеслав Баранов. - У той час там знаходився некрополь."

Однак про розкопки на верхній терасі наразі не йдеться. Залишається сподіватися, що нижня тераса відкриє якісь значні таємниці про життя прадавніх киян.

В Україні засуджені зможуть служити в ЗСУ навіть офіцерами, але є умова: У Раді пояснили механізм

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:44

Генеральним штабом Збройних сил спільно з Міноборони та Мін’юстом було розроблено законопроєкт про можливість мобілізації засуджених. Документ передбачає обов’язкову згоду не лише самих в’язнів, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спе...

Боротьба тривала 10 днів: Легендарний боксер-чемпіон помер після нападу епілепсії за кермом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:22

Колишній чемпіон Великобританії та Європейського союзу з боксу Віллі Лімонд помер у віці 45 років, повідомив його син у соціальних мережах. З Лімондом, який виграв 42 зі своїх 48 боїв на професійному рингу з 1999 по 2023 рік, 6 квітня стався епілептичн...