Поки Новинський у Раді "про Бога розповідає", хто на фронті бійців втішатиме?: "Капеланів треба ввести у штат ЗСУ", - священик

На думку Олега Заболотного, треба, щоб священики мали право лікуватися у шпиталях та отримувати статус "інвалідів війни", якщо з ними щось станеться.

Священики у зоні АТО з чудотворною іконою. Фото: Кіріос

Капеланів необхідно ввести в штат Збройних Сил України. Таку думку в інтерв’ю «Оnline.ua» висловив капелан 28 бригади Збройних сил України Олег Заболотний.

«Священики там, на війні, дуже потрібні. І щоб вони продовжували туди їздити, треба і про них не забувати. Бо ми — такі самі люди, з руками, з ногами. І ми так само ризикуємо життям. Час нашій владі задуматися над тим, що спасіння не досягається через гроші. Шлях до спасіння йде насамперед через віру в Бога. Ми всі прийшли на цей світ голими. І такими ж підемо з нього. З собою ніхто нічого не забере. Це найголовніше. І це мають зрозуміти наші державні мужі. Тоді і тільки тоді можливі будуть зміни на краще», – сказав капелан.

Він підкреслив важливість введення капеланів у штат ЗСУ. «Дуже важливо, щоб капелани або входили в штат, або мали якісь пільги на кшталт тих, які мають військовослужбовці. Бо ніхто не застрахований від біди, від вибуху, від пострілу. Церква у нас від держави відокремлена. Тому капелани не на державному забезпеченні. Не доведи Боже, якась біда з кимось із нас трапиться — ми не маємо права в госпіталі лікуватися. Не маємо права на ВЛК піти, щоб нас списали. Не можемо отримати, наприклад, групу інвалідності як інваліди війни — якщо це там сталося», – сказав Заболотний, нагадавши, що за кордоном капеланів давно ввели у штати збройних сил.

«А у нас нема такого. В Україні ми волонтери. Але ж священик там — нарівні з хлопцями… Там, де нема війни, де є мирне життя, воно все інакше говориться, трактується. Тут свої правила. Там правила зовсім інші. Там зовсім інше життя. Там розумієш, що не можна весь час жити по книжці. Це неможливо. І щоб вийти з тієї чи іншої ситуації, доводиться інколи робити якісь незвичні речі — можливо, зовсім не так, як воно мало би бути. Але там головне — щоб усі були живі і здорові. Тож все, що ти робиш, ти робиш виключно для того, аби врятуватися і врятувати хлопців своїх», – додав Заболотний.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...