Понад 60 млн грн українські виборці заплатили за піар трьох політичних сил - КВУ

Пов'язано це з тим, що українські політичні партії більшу частину своїх коштів у рамках держфінансування витратили саме на політичну рекламу.

Ілюстрація:http://osvita.mediasapiens.ua/

Політичні партії витратили половину всіх коштів, отриманих в рамках державного фінансування, на рекламу. Про це повідомив на брифінгу генеральний директор Всеукраїнської громадської організації "Комітет виборців України" Олексій Кошель, передають Патріоти України з посиланням на УНІАН.

"Ми бачимо кошти, передбачені в рамках держбюджету, і майже кожна друга гривня в рамках державного фінансування була витрачена політичними партіями на роботу із засобами масової інформації, тобто на пряму і непряму політичну рекламу", - сказав Кошель.

"В цілому українські виборці заплатили за піар трьох політичних сил - партії "Самопоміч", партії "Народний фронт" і Радикальної партії Ляшка - більше 60 млн грн в минулому році. Тобто, фактично кожна друга гривня в рамках державного фінансування витрачалася партіями не на розвиток, а на пряму рекламу", - додав експерт.

Зокрема, "Народний фронт" направив на рекламу 33,2 млн грн, або 67% коштів в рамках державного фінансування. З них 25 млн грн - на рекламу по телебаченню; 1,3 млн грн - на рекламу по радіо; 6,3 млн грн. - на рекламу в друкованих ЗМІ.

"Самопоміч" витратила на рекламу 53% коштів в рамках державного фінансування, або 22,7 млн грн. Кошель також зазначив, що "Блок Петра Порошенка" спрямовував кошти на розвиток місцевих організацій. "На утримання місцевих організацій "БПП" витратив майже третину всіх коштів - 14, 43 млн", - сказав він.

За словами Кошеля, "Батьківщина" витратила майже третину коштів на оренду приміщень. Він також зазначив, що після введення державного фінансування збільшилася кількість офіційних співробітників партій. "Якщо в звітах за І, II, III квартали 2016 року "Народний фронт" відзначав, що не має працівників в апараті, то за підсумками року вказав, що в районних, міських і обласних організаціях вже працюють 579 чоловік і ще 22 - в центральному штабі партії", - сказав експерт.

Він також зазначив, що окремі партії продовжують працювати в «тіні». "В Україні є партії, які працюють в тіньовому форматі. Фінансові звіти двох політичних партій - «Народного фронту» і Радикальної партії Ляшка - вказують на те, що ці партії не мають ніяких осередків партії, які мають статус юридичної особи.

"Народний фронт" це задекларував за 4-й квартал, Радикальна партія за 3-й квартал. Тобто, ми маємо досить абсурдну ситуацію, скажімо, «Народний фронт» офіційно декларує, що у нього 633 осередки політичної партії, з них жодна не зареєстрована офіційно, тобто не може проводити фінансову, господарську, легальну діяльність », - сказав Кошель .

"Це стосується і Радикальної партії Ляшка. У нас є серйозні підозри, що регіональні відділення цих партій фактично змушені в разі, якщо вони і діють, працювати в тіньовому форматі або шукати напівлегальні схеми, яким чином можна використовувати засоби в рамках своєї діяльності, скажімо, через різні фонди або громадські організації", - додав Кошель.

Він також зазначив, що КВУ виступає за заборону політичним партіям витрачати кошти з держбюджету на рекламу. Для цього експерти КВУ разом з групою народних депутатів розробили відповідний законопроект. "На думку нашої організації, засоби державного фінансування повинні направлятися, перш за все, на розвиток політичних партій, роботу регіональних структур, оренду офісів, заробітну плату, створення аналітичних експертних центрів, на безпосередню роботу з виборцями, а витрачання коштів на пряму рекламу, це витрачання коштів на проїдання", - сказав Кошель.

У КВУ нагадали, що відповідно до положень закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії політичній корупції», перші кошти в рамках державного фінансування партії повинні були отримати в 2016 році. Всього з держбюджету України на статутну діяльність політичних партій було виділено 391 млн грн.

Однак через затримку в роботі НАПКА перші кошти потрапили на рахунки партій із запізненням - у вересні 2016 року. Кошти були розподілені між партіями в залежності від їх результату на позачергових виборах до Верховної Ради в 2014 році. Таким чином, «Народний фронт» отримав з держбюджету 50,2 млн грн, «Блок Петра Порошенка» - 49,5 млн грн, «Самопоміч» - 44,4 млн грн, Радикальна партія Олега Ляшка - 16,9 млн. Грн, ВО «Батьківщина» - 6,4 млн грн.

"Великий красень, дуже агресивний": В Одесі рідкісна змія покусала директора зоопарку (фото)

четвер, 18 квітень 2024, 12:29

В Одесі червонокнижна змія заповзла у житловий сектор та покусала директора Одеського зоопарку, який її ловив, інформують Патріоти України. Як розповів директор звіринця Ігор Біляков, вчора йому зателефонували співробітники ДСНС та розповіли, що на тер...

"Мікровампіри": Вчені розповіли про істот, які харчуються людською кров'ю

четвер, 18 квітень 2024, 12:14

Вчені провели дослідження та підтвердили існування організмів на Землі, які наділені характеристиками вампірів. Йдеться про бактерії, які живляться людською кров’ю. Про це інформує Daily Mail, передають Патріоти України. Як свідчить дослідження вчених ...