"Потрібно діяти. У нас навіть танки є", - директор кіностудії імені Довженка "рветься в бій"

На кіностудії Довженка пропонують створювати телевізійний продукт спільно з телеканалами, але для цього просять пільгове оподаткування або хоча б податкові канікули.

На кіностудії імені Довженка вже багато років чекають ренесансу. Фото: zn.ua.

У Києві відбулася нарада з питань розвитку української кіноіндустрії. Вирішувати питання, як оживити вітчизняне кіно, зібралися люди у цій сфері впливові. Одним з перших взяв слово директор Національної кіностудії ім. О. Довженка, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Режисер і продюсер Олесь Янчук став керівником головного кіномайданчика країни 1 квітня 2014 року, однак в цілому він пропрацював на ній 31 рік. Олесь Спиридонович пам'ятає хороші часи, коли на студії знімалися десятки фільмів на рік, а в штаті працювало понад дві тисячі осіб. Зараз "довженківців" в штаті всього 200, а кіностудія вже давненько перебуває в "летаргічному сні" в очікуванні ренесансу.

Такий стан українського кіно та інфраструктури в цілому Олесь Янчук пояснює тим, що в роки незалежності кіно перестало служити ідеології, а значить, перестало бути цікавим державі.

- Але ж кіно - це ідеологічний підрозділ, - каже Янчук. - Це нам сьогодні ще раз яскраво доводять наші північні сусіди.

У директора студії Довженка є план модернізації ввіреного йому об'єкта, на який буде потрібно близько 130 мільйонів гривень. До слова, на модернізацію "Мосфільму" влада Росії витратила 250 мільйонів доларів, перетворивши тамтешню кіностудію в найпотужнішу галузеву структуру.

- З огляду на, що в Україні зараз грошей мало, - міркує Янчук, - ми могли б вступити в партнерські відносини з нашими телеканалами, які сьогодні вкрай потребують український продукт. Студія готова знімати українські серіали, але для цього потрібно пільгове оподаткування або хоча б податкові канікули. Телеканали вже приходили до нас і робили пропозиції, але ця економічна невизначеність їх відлякує. А у нас же в костюмерній - сто тисяч костюмів, тисячі одиниць зброї, парк історичних автомобілів. У нас навіть танки є.

Мене коли даішники на дорозі зупиняють і дізнаються, хто я, тут же ставлять запитання, чому про них серіали не знімають? Зрозумійте, у нас немає часу, потрібно діяти.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...