Повернення батька-отамана з чужини: Україна ініціює перепоховання Нестора Махно в Гуляйполі

Легендарний ватажок селянського руху України часів визвольних змагань, "ікона" анархістів всього світу за ініціативою Запорізької ОДА нарешті зможе повернутись додому. За життя, як мріяв перший рубака України, не судилось.

Прах Нестора Махно, організатора революційного і повстанського руху на півдні України в період становлення української держави та російсько-української війни, може бути нарешті перевезений з Парижа на його малу батьківщину – райцентр Гуляйполе Запорізької області, повідомив голова Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль, радо повідомляють Патріоти України.

Як розповів К.Бриль в п’ятницю в ході наради в Запорізькій ОДА, обласна влада має намір ініціювати перепоховання праху Н.Махно на його історичній батьківщині – райцентрі Гуляйполе, оскільки завершується термін оренди місця поховання на кладовищі Пер-Лашез у Парижі.

Він зазначив, що запорожці мають намір з почестями провести процедуру перепоховання урни з прахом Батьки Махно, а також встановити в Гуляйполе пам’ятник легендарному земляку.

Нагадаємо, 3 січня 2017 року у Чехії спалахнув скандал щодо могили українського письменника Олександра Олеся, тіло якого вирішили примусово ексгумувати. У зв’язку з цим Президент України Петро Порошенко доручив МЗС України терміново втрутитися в ситуацію. Відтак, після втручання українських дипломатів останки Олександра Олеся та його дружини було переміщено до депозитарію кладовища. Згодом митця перепоховали в Україні.

Нестор Іванович Махно батько Махно»; 26 ЖОВТНЯ (7 листопада) 1888, село Гуляйполе Олександрівського повіту Катеринославської губернії, Російська імперія (нині місто Гуляйполе Запорізької області, Україна) — 25 липня — за іншими даними: 6 липня — 1934, Париж, Франція) — політичний та військовий діяч, командувач Революційної повстанської армії України, керівник селянського повстанського руху 1918–1921 років, відомий анархіст і тактик ведення партизанської війни. У 1921 році після боїв на узбережжі Азовського моря російські більшовики витіснили загони Махна до Миколаєва і розбили більшість з них. Після цього отаман емігрував, – він жив у Бухаресті, Варшаві та Парижі.

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...