"Повільні землетруси": Геологи розкрили таємницю підземних поштовхів

Причиною повільних землетрусів є режим ковзання літосферних плит стосовно одна одної.

Геологи розкрили таємницю підземних поштовхів. Фото: newsarmenia.am.

Сейсмологи з Паризького геофізичного інституту і Массачусетського технологічного інституту разом з ученими Інституту вулканології і сейсмології ДВО РАН з'ясували причину так званих повільних землетрусів, які зазвичай тривають кілька днів або тижнів, не приносячи руйнувань, але іноді стають передвісником небезпечних землетрусів. Результати опубліковані в журналі Science Advances, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Теоретичні роботи, як правило, вказують, що причиною повільних землетрусів є режим ковзання літосферних плит одна щодо одної. Зони ковзання знаходяться на великій глибині, де температура досить висока, щоб породи придбали пластичність, володіли малою шорсткістю і скидали сейсмічну напругу поступово. Цей процес є причиною періодичності повільних землетрусів.

Щоб підтвердити зв'язок повільних землетрусів і прослизання ділянок земної кори, затиснутих між плитами, сейсмологи проаналізували близько 1120 джерел землетрусів і більш 1,8 мільйона окремих випадків низькочастотної сейсмічної активності, що відбулися за два роки в мексиканському штаті Герреро. У цій області плита літосфери Кокос пірнає під Північно-Американську плиту.

У цьому районі виділяються дві ділянки: транзієнтна зона і м'яка зона. Рух порід в першій зоні утруднено тертям, яке відбувається тільки під час прослизання плит. М'яка зона розташована в 40 кілометрах від транзієнтної і є джерелом постійних струсів порід. Вчені виявили, що більшість випадків слабкої сейсмічної активності - 955 - відбулося саме в ній. Статистичний аналіз показав, що повільні землетруси пов'язані з повільним ковзанням.

Транзієнтна зона також виявилася джерелом коливань з характерною магнітудою, які відбуваються в момент піку повільних землетрусів в м'якій зоні. Вчені підкреслюють, що причиною повільних землетрусів, згідно з їхнім дослідженням, є не окрема ділянка зони субдукції плит, а взаємодія між різними типами шорсткостей порід і стан кордонів літосферних плит.

Залужний знов з'явився на публіці: Чим здивував улюблений генерал українців після тривалої інформаційної тиші

четвер, 9 травень 2024, 2:35

Колишній головнокомандувач ЗСУ, який довго не з'являвся на публіці після відставки з посади, активізувався в медійному полі та соцмережах. Спочатку він опублікував на своїй сторінці в Facebook фото, а згодом зустрівся з однією з українських співачок і ...

Його спроба перемоги: Представник Фінляндії на Євробачення-2024 вийшов на сцену без трусів (відео)

четвер, 9 травень 2024, 1:45

Представник Фінляндії на "Євробаченні-2024" Windows95man вийшов на сцену наймасштабнішого пісенного конкурсу континенту в дуже зухвалому образі. Він з'явився на сцені у великому яйці, зробленому з джинсів, а потім воно відкрилося і стало зрозуміло, що ...