"Промывка мозгов": Дітей у "ДНР" готують до вічної війни з "украми" (фото)

Замість уроків української мови на окупованій території Донбасу запроваджують так званий урок громадянськості.

Дітей в "ДНР" готують до вічної війни з "украми". Фото:http://www.segodnya.ua/

У так званій "ДНР" школярів готують до війни за допомогою уроків, а також вербують в організації для виховання патріотизму. Про це пише Сегодня, зазначають Патріоти України.

Днями він був широко анонсований в школах - відтепер з 1 по 11 клас в школах на окупованих територіях вводиться новий предмет - урок громадянськості. Замість уроків української мови: так, в 5-му класі на українську мову і літературу залишено дві академічні години (по 45 хвилин), в 6-11 класах - півтори години раз на два тижні.

"Нашим дітям цього цілком достатньо. Скорочені теми виносяться за дужки як факультативні заняття, на розсуд вчителя. Уроки громадянськості - це перший крок до здорової державної ідеології", - повідомили в так званому міністерстві освіти "ДНР".

При цьому українська мова в "конституції ДНР" зазначається однією з державних мов "республіки" (стаття 10 пункт 1). Чому ж відбувається таке приниження державної мови в школах - невідомо.

Якщо заглянути в багатосторінкову концепцію викладання нового шкільного предмета, то стає гранично ясно, до чого будуть готувати дітей. Після вивчення цілком мирних суспільствознавчих тим (про сім'ю, видатних людей Донбасу, природу і культуру регіону тощо) починається цикли уроків за темами "Виховай в собі громадянина Донецької Народної Республіки", "Донбас і Русский мир".

При цьому пояснюється, що "завдання педагогів - створити такі умови, які дозволили б на практиці проявити свої патріотичні почуття і громадянську позицію", "актуальність курсу обумовлена необхідністю ... високої мотивації до захисту Вітчизни". Також пропонується сформувати у дітей "моральну і психологічну готовність до захисту Вітчизни", причому в старших класах учні повинні отримати "досвід самостійних громадських дій".

Батьки донецьких школярів дивуються.

"Я з труднощами пробралася крізь нетрі цієї концепції - хтось виклав її в інтернеті, і в мене склалося враження, що наших дітей готуватимуть до постійної війні. "Готуйтеся захищати, готуйтеся воювати, кругом вороги". Чому не можна було залишити звичайний предмет "Я у світі"?

Адже є ж тут нормальні теми: сім'я, традиції, родове древо, вибір професії, мораль, етика ... І є наприклад тема "Вибори в моєму житті". Нікого не бентежить, що не всі діти в 11 класі досягають 18 років, щоб ходити голосувати? Загалом, там намішано стільки нісенітниці, що я буду проводити з сином вдома свої власні уроки громадянськості", - говорить мешканка Донецька.

Педагоги також поки не готові читати цей курс.

"Ми кілька разів переносили цей урок, поки ще ні разу не займалися. Нам надіслали цю концепцію у вигляді рекомендацій, зараз ми намагаємося написати навчальні плани з цього предмету. Так, дві години української мови у дітей вже на цьому тижні пропали," - розповіла викладач української мови Тетяна. Саме на "українців" покладена місія викладання "громадянськості".

При цьому ще не до кінця зжила себе ідея організації "Захарівці". Однак батьки не особливо завзято прагнуть, щоб їхні чада поповнили ряди. Просто кажуть, що не хочуть пов'язувати своїх дітей з якимись там справами "республіки".

"Особисто моя думка, що подібні організації створюються для видимості бурхливої діяльності. Але ж подібні молодіжні рухи - пережиток минулого. Вступити в щось подібне, це не те ж саме, що вступити в коров'ячий корж. Від цього не відмиєшся.

А тим більше, хто захоче з раннього дитинства пов'язувати свою дитину з організацією, яка не тільки ніким не визнана в світі, а й вважається ворожою для більшості країн цивілізованого світу?" - розповіла донеччанка Ірина.

Поки ідеєю "Захарівців" загорілися тільки в Макіївці. Донецькі вчителі визнають, що в школах міста ніяких зрушень в цю сторону немає.

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...

Оце так: На Одещині прикордонник втік до Молдови у той час, коли його брат воює на фронті

вівторок, 23 квітень 2024, 10:27

На Одещині прикордонник під час патрулювання вирішив втекти до Молдови у той час, коли його брат боронить Україну на фронті. Про це повідомили у соцмережах, передають Патріоти України. Інцидент нібито трапився у селі Серпневе колишнього Тарутинського ...