Прицільна дальність - два кілометри: Презентовано нову снайперську гвинтівку

Вона поєднала в собі всі перспективні напрацювання: від боєприпасів до конструкції зброї.

Снайперська гвинтівка. Фото: "Народна Армія"

За стандартами НАТО, снайперська гвинтівка має забезпечувати кучність не більше як одна кутова хвилина, або 1 МОА. Гвинтівка вітчизняних зброярів STL-016 забезпечує кучність менше як 0,5 МОА. На Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека» вітчизняна компанія «Стілетто Україна», яка входить до складу міжнародної Британської інжинірингової компанії STILETTO SYSTEMS ltd, презентувала нову снайперську гвинтівку STL-016. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Народну Армію".

Вона поєднала в собі всі перспективні напрацювання: від боєприпасів до конструкції зброї. Зокрема, гвинтівка має особливу конструкцію ствола. За словами головного конструктора цього високоточного виробу Олександра Калачева, зсередини ствол нарізано не на повну довжину, а приблизно на три чверті. Безпосередньо нарізна частина переходить у гладку, діаметр отвору якої на виході дорівнює калібру 7,62 мм. Водночас важливо, що стволи для снайперських гвинтівок виготовляють зі сталі вітчизняного виробництва за новою технологією, що забезпечує значне підвищення кучності й точності стрільби.

До речі, за стандартами НАТО, снайперська гвинтівка має забезпечувати кучність не більше як одна кутова хвилина, або 1 МОА. Це означає, що перевірочна серія з п’яти куль, випущених із гвинтівки на дальності 100 м, має вкластися в окружність близько 2,8 см. Разом із тим, згідно з настановою зі стрілецької справи для армійської гвинтівки СВД, її кучність вважають задовільною, якщо на відстані в 100 м пробоїни укладаються в коло діаметром 8 см. На практиці це означає, що під час стрільби на відстань, що перевищує 800 м, із гвинтівки з такою кучністю вже досить складно виконати низку снайперських завдань. Наприклад, уразити грудну або головну фігури.

Завдяки конструкції та якості виготовлення вихідного отвору ствола нова гвинтівка STL-016 забезпечує кучність менше як 0,5 МОА. Зокрема, під час практичних стрільб було виконано кілька серій із 10 пострілів на дистанції 300 м. Так ось, радіус кола, у який укладається 100% влучень кожної серії, становив 1,2 см. Коли фахівці компанії проаналізували отримані результати, то дійшли висновку, що такого показника кучності досягають завдяки конфігурації ствола. Річ у тім, що частки твердої фракції пороху, які рухаються нарізною частиною зі швидкості 1000 м/сек., зіштовхують кулю із заданої траєкторії. Тоді як гладка частина каналу ствола пригальмовує кулю, даючи можливість цим часткам пороху максимально догоріти, надавши на виході кулі більшої швидкості й точності польоту. До того ж прицільна дальність стрільби STL-016 становить 2000 м.

Снайперську гвинтівку STL-016 розроблено під застосування патрона 300 Winchester Short Magnum (також відомий як 300 WSM) калібру 7,62, а також усіх відповідних сучасних спеціальних боєприпасів. Та найяскравіші переваги гвинтівки STL-016 — як за кучністю прицільної стрільби, так і за бронепробиттям — виявляються під час застосування із цього снайперського комплексу бронебійно-снайперських патронів компанії «Стілетто Україна». Зокрема, під час боротьби з найсучаснішими броньованими цілями на полі бою. Тут мається на увазі те, що прилади системи спостереження й прицілювання будь-якого надсучасного танка завжди були й будуть його «уразливим місцем».

Як зазначив Олександр Калачев, снайперську гвинтівку STL-016 можна розглядати як високоточну снайперську систему, що включає в себе гвинтівку, оптичний приціл і спеціальний патрон. Компанія-виробник гарантує безвідмовну роботу всіх частин і механізмів зброї протягом не менше як 9000 пострілів.

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...