"Работа нужна русским, для вас вакансий нет": Біженка з Донбасу поскаржилася на злиденне життя в РФ і негостинність "північного брата"

Втікачі зі сходу України, які перебралися до РФ, сподівалися на допомогу та вищий рівень життя у Росії.

біженка з Донбасу. Фото:http://www.svoboda.org/

Влада Росії зробила жорсткішими умови проживання в країні для біженців зі сходу України, прирікаючи тим самим їх на злиденне існування. Про це розповіла донеччанка Наталія, що розташувалася в Калузі, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

За її словами, вона вибрала для втечі від війни Росію, тому що сподівалася на більш високий рівень життя в РФ. Молода жінка приїхала в Калугу разом з дітьми. Під час одного з обстрілів її маленька дочка сильно пошкодила ноги. Наталя влаштувалася санітаркою в Калузьку лікарню. Працювала без вихідних.

Одного разу попросила відпустити її на кілька днів, щоб зайнятися оформленням документів і здоров'ям дітей. Наталі у відповідь запропонували звільнитися. З тих пір вона не може знайти роботу.

"Живу тільки завдяки волонтерам і громадським організаціям. Одні продуктами допоможуть, інші одягом. Я вся в боргах, а віддавати нічим. Якщо не знайду роботу за кілька днів, то господар вижене з кімнати", - говорить Наталя.

Роботодавці відмовляють Наталі, тому що у неї немає ДТП (дозвіл на тимчасове проживання - ред.). "Останнім часом відповідають: у нас в країні криза, робота потрібна, в першу чергу, росіянам. Вам, біженцям, держава платить 800 рублів в день", - розповідає Наталя.

Відзначається, що в Росії проживає більше 1 мільйона біженців з України. За даними ФМС Росії, в 2016 році їх кількість продовжує зростати. У всій Росії закривають пункти тимчасового розміщення (ПТР) для біженців з України.

З федерального бюджету до недавнього часу дійсно виділяли по 800 рублів в день на кожного біженця. Люди, як правило, розташовувалися в будівлях колишніх інтернатів, будинків для людей похилого віку, санаторіїв в сільських районах.

Від початку березня 2016 року всі ПТР (пункти тимчасового розміщення - ред.) будуть закриті. На території Калузької області залишився тільки один в селі Березичі. Туди поселили старих, інвалідів і багатодітних. ПТР в Березичах припинить роботу в травні цього року.

ПТР були основним, якщо не єдиним видом допомоги біженцям з боку російської держави. Заступник глави ФМС Росії Микола Смородін заявив, що Росія за два роки витратила на біженців з України 13,5 млрд рублів. З них 8,5 млрд рублів пішли на облаштування пунктів тимчасового розміщення.

Після ліквідації ПТР українці втратять не лише дах над головою, а й можливості отримати тимчасову реєстрацію в Росії. Отже, їм буде дуже важко знайти роботу і отримати дозвіл на тимчасове проживання в Росії (ДТП), яке дає право легально перебувати в країні.

Як треба поводитися в суботу перед Великоднем та що святити в храмах: Митрополит дав пояснення

четвер, 2 травень 2024, 6:37

У суботу перед Великоднем потрібно поводитись, як годиться християнам: вшановувати Господа, нічого не святкувати та зберігати спокій і тишу. А от святити у неділю в храмах можна будь-яку їжу, яка може мати для людей "сакральне значення". Про це в інтер...

В Україні запустять кешбек за купівлю українських товарів, але всі операції будуть "під ковпаком": Що треба знати

четвер, 2 травень 2024, 6:30

Анонсована держпрограма "Купуй українське", в рамках якої люди отримуватимуть кешбек за купівлю деяких видів вітчизняної продукції та послуг, дозволить державі стежити за транзакціями громадян. Справа в тому, що користувач для отримання кешбеку повинен...