Реалії окупації Донбасу: Вибух перетворив легальну копанку в нелегальну, - блогер

«Малоіванівська» була перетворена з нелегальної копанки в легальну шахту перед війною, яка мала продемонструвати, що місцева влада піклується про здоров'я і життя шахтарів. Окупанти після аварії знову оголосили шахту незаконною.

Копанка. Фото: segodnya.ua

Вчора ввечері на шахті «Малоівановская», яка розташована на території «ЛНР», вибухнув метан. У цей час під землею перебували гірники. Для дев'ятьох з них підземелля стане братською могилою.

У цій аварії загинули 10 осіб, причому знайшли тільки одного, а решта так і залишаться під завалами, шансів у них ніяких. Ще кілька людей з опіками в лікарнях, пишуть Патріоти України з посиланням на матеріали блогера Павла Шокотка.

З огляду на кількість жертв, аварія досить велика, а причина її може бути тільки одна - занадто інтенсивний видобуток вугілля. Чим більше вугілля зрізати, тим більше метану виділяється, тому вентиляційна система з ним не справляється. На ще не закритих в окупації шахтах інтенсивно і з порушеннями техніки безпеки видобувають вугілля, яке потім йде в Україну. Вугілля, продане в Україні, - одне з основних джерел фінансування російської окупаційної адміністрації на Донбасі.

Копанки далеко не завжди виглядають як дірки в землі, дуже часто це досить серйозні підприємства. "Малоіванівська" особлива шахта, тому окупанти її не закрили. Утримування її обходиться дешевше, ніж робота старих великих шахт, які з цієї причини тупо розпилюють на металобрухт. Вчорашня аварія трапилася на глибині 210 метрів, а старі шахти Донбасу давно працюють на кілометрових глибинах, що дуже дорого. Тому невелика "Малоіванівська" живе, а великі старі шахти знищують.

"Малоіванівська" - звичайна копанка, яку перед війною з помпою легалізували за програмою соціального партнерства. Легалізація копанок почалася як один із способів вирішення цієї проблеми – до речі, дуже суперечливого. З одного боку, шахтарі на легальній копанці більш захищені в разі отримання травм і податки йдуть в бюджет, а з іншого - це звичайна легалізація кримінального бізнесу, до того ж через легальну копанку оформляється вугілля, видобуте на десятках нелегальних.

Але все-таки легалізація копанок - це хоч щось, якийсь крок вперед на шляху соцзахисту шахтарів. Повернемося до "Малоіванівській", на якій сталася трагедія. Як я вже написав, до війни з цієї копанки зробили легальну піар-шахту, яка повинна була показати, що місцева влада піклується про простих людей, вимушених лізти в нелегальні дірки, гинучи і отримуючи травми без всяких компенсацій. Легалізація копанок так і не стала масовим явищем, але "Малоівановскую" піарили як могли.

А що зробила російська окупаційна адміністрація в Луганській області? Вони, не довго думаючи, просто оголосили "Малоіванівську" недавно закритою і незаконною. Щоб відразу припинити всі питання про компенсації сім'ям загиблих.

В цьому суть російської окупації - повністю безправна робоча сила на залишках виробництва, яке ще приносить дохід. До війни копанку легалізували, щоб захистити шахтарів, а в окупації її знову оголошують незаконною після першої ж аварії з жертвами. І протестувати, як раніше, неможливо.



Житель Тернополя намагався відправити за кордон посилки з унікальними древніми скам'янілостями, але втрутилася митниця (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 22:44

Тернополянин спакував три посилки із десятьма древніми каменями із відбитками істот, що належать до унікальних палеонтологічних зразків. Про це йдеться у повідомленні Київської митниці, передають Патріоти України. Цінні артефакти мали прямувати до США,...

"Ми не віддаємо борг державі, а боремося за власне майбутнє", - комбриг "Холодного Яру"

четвер, 25 квітень 2024, 22:03

Проведення демобілізації до закінчення війни є поганою ідеєю. Щоб бійці могли перепочити після виснажливих боїв, потрібно проводити ротації, а для цього потрібно мобілізувати більше людей. Таку думку висловив командир 93-ї окремої механізованої бригади...