Рятують від раку! Супрун розповіла, чому яблука треба їсти щодня

Яблука (і не тільки зелені) дуже корисні, їх треба їсти щодня. Про це написала у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляють Патріоти України.

- Яблука містять пектин - розчинну клітковину. В одному яблуку середнього розміру міститься п'ята частина денної норми клітковини. Бактерії, що живуть у нашому кишківнику, утворюють з клітковини жирні кислоти з коротким ланцюгом та незамінні амінокислоти, що нам необхідні.

- Щодо вітаміну C, то його в одному яблуку не так багато - десята частина денної норми. Але ж хто зупиняється і з'їдає лише одне яблуко.

- Яблучна яскрава шкірка - це джерело флавоноїдів, сполук, які мають антиоксидантну дію. Дослідження показали, що споживання яблук та інших яскравих продуктів на чверть знижує ризик раку підшлункової залози.

- Окрім цього, метааналіз про споживання яблук та ризик різних видів раку показав, що яблука допомагають знизити ризики раку легень, а також колоректального раку, молочної залози та шлунково-кишкового тракту.

- Поліфеноли яблук також зменшують прояви астми, хвороби Альцгеймера, а клітковина стає на заваді атеросклерозу і запобігає коливанню рівня цукру.

- Яблука в раціоні щодня зменшують ризики появи діабету ІІ типу. В одному 9-річному дослідженні було виявлено, що споживання одного або кількох яблук на день зменшувало ці ризики на 28%, у порівнянні з людьми, що не вживали яблук взагалі.

- Яблука допомагають берегти здоров'я серця та судин. До прикладу, регулярне споживання свіжих яблук сприяє зниженню рівня тригліцеридів і ліпопротеїнів низької щільності ("поганого" холестерину), але не яблучного соку. Зокрема споживання яблук зменшує ризики інсульту.

- Яблука запобігають переїданню та допомагають тримати в нормі вагу. Клітковина в них зберігає тривалий ефект насичення. Водночас дослідники виявили, що регулярне споживання багатих на клітковину та з низьким глікемічним індексом фруктів, особливо яблук, пов'язано з найменшою часткою збільшення ваги з часом.

Щоби яблука були максимально корисними, їх треба їсти в свіжому вигляді, ретельно мити, але краще не чистити. Саме в шкірці багато клітковини та поліфенолів. Водночас не варто боятися пестицидів - на яблуках вже не самі пестициди, а їхні залишки, бо пестициди швидко руйнуються на сонці. Цього достатньо, щоби зменшити їхню кількість.

Неприємний "сюрприз": У Міноборони пояснили, чи потрібно оновлювати дані після сплати штрафу в "Резерв+"

неділя, 13 липень 2025, 9:43

Віднедавна штраф за невчасне оновлення персональних даних можна сплатити онлайн у застосунку "Резерв+". Проте навіть після оплати громадяни зобов’язані оновити свої дані. Про це заявила заступник міністра оборони України Катерина Черногоренко, передают...

В Україні "заморозили" частину пенсій: Ось кого зачепило і чи можливо отримати гроші

неділя, 13 липень 2025, 9:38

Пенсії українців-внутрішніх переселенців (ВПО), які опинилися на тимчасово окупованих територіях і втратили зв'язок з банком через війну, зберігатимуться в Пенсійному фонді - відповідне рішення ухвалив уряд. Тобто фактично гроші будуть заморожені до то...