Роботів навчать відчувати біль

Німецькі вчені розробляють штучну нервову систему, яка дозволить роботам швидко реагувати на потенційну загрозу збоїв у власній системі.

Роботів навчать відчувати біль. Ілюстрація: bbc.com.У Німеччині вчені розробляють штучну нервову систему, щоб навчити роботів відчувати біль, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Штучна система дозволить роботам швидко реагувати на потенційну загрозу збоїв у власній системі, а також захистити людей, які все частіше працюють з робототехнікою, оскільки невиявлені неполадки в подібній техніці можуть спричинити за собою нещасні випадки.

Вчені з Університету Лейбніца в Ганновері мають намір розробити свою систему на основі даних, отриманих в результаті дослідження людського болю.

Як пробу вони забезпечили "руку" робота рецепторами, розміщеними на кінчиках пальців, які розпізнають зміну температури і рівня тиску.

За задумом дослідників, в подальшому робот зможе визначати і класифікувати непередбачені фізичні стану і порушення, оцінювати потенційну загрозу, яку вони можуть заподіяти, та задіяти відповідні контрзаходи, тобто іншими словами - рефлекси.

Один з розробників на ім'я Йоханнес Кін в інтерв'ю виданню IEEM Spectrum пояснив це так: "Біль - це система, яка нас захищає. Коли ми відсуваємося від джерела болю, це допомагає нам не завдати собі шкоди ".

Відомо, що люди, у яких знижений больовий поріг, отримують більше травм, оскільки їхнє тіло не реагує в належній мірі на джерело больового імпульсу.

"Я не проти воювати, але...": Курсант Академії Сухопутних військ заявив, що його відправляють на фронт через конфлікт із керівництвом, у виші відреагували

неділя, 5 травень 2024, 19:30

21-річний військовослужбовець Олександр Попович заявив, що його відрахували з Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (HACB) через конфлікт з керівництвом і відправляють на фронт. Про це хлопець написав на своїй сторін...

Українці через приморозок можуть залишитися без молодої картоплі та інших овочів (відео)

неділя, 5 травень 2024, 19:01

Великодні приморозки завдали чимало збитків селянам. У східних, північних і навіть південних регіонах в людей померзла городина. Так, Марія Луцькова з Сумщини показала у Tik-Tok свій город, передають Патріоти України. У жінки померзли картопля, перець,...