Роботів навчать відчувати біль

Німецькі вчені розробляють штучну нервову систему, яка дозволить роботам швидко реагувати на потенційну загрозу збоїв у власній системі.

Роботів навчать відчувати біль. Ілюстрація: bbc.com.У Німеччині вчені розробляють штучну нервову систему, щоб навчити роботів відчувати біль, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Штучна система дозволить роботам швидко реагувати на потенційну загрозу збоїв у власній системі, а також захистити людей, які все частіше працюють з робототехнікою, оскільки невиявлені неполадки в подібній техніці можуть спричинити за собою нещасні випадки.

Вчені з Університету Лейбніца в Ганновері мають намір розробити свою систему на основі даних, отриманих в результаті дослідження людського болю.

Як пробу вони забезпечили "руку" робота рецепторами, розміщеними на кінчиках пальців, які розпізнають зміну температури і рівня тиску.

За задумом дослідників, в подальшому робот зможе визначати і класифікувати непередбачені фізичні стану і порушення, оцінювати потенційну загрозу, яку вони можуть заподіяти, та задіяти відповідні контрзаходи, тобто іншими словами - рефлекси.

Один з розробників на ім'я Йоханнес Кін в інтерв'ю виданню IEEM Spectrum пояснив це так: "Біль - це система, яка нас захищає. Коли ми відсуваємося від джерела болю, це допомагає нам не завдати собі шкоди ".

Відомо, що люди, у яких знижений больовий поріг, отримують більше травм, оскільки їхнє тіло не реагує в належній мірі на джерело больового імпульсу.

Вчені приголомшили висновком! Навіть невелика кількість алкоголю збільшує ризик пошкодження мозку

п’ятниця, 25 квітень 2025, 8:05

Нове дослідження, проведене вченими з Медичної школи Університету Сан-Паулу, додає тривожних фактів до дискусії про шкоду алкоголю, передають Патріоти України. Аналіз майже 1800 зразків мозку показав, що регулярне вживання восьми або більше порцій алко...

Україну завалили сиром з ЄС: Що відбувається і чому з ринку витісняють місцевих виробників

п’ятниця, 25 квітень 2025, 6:58

На українському ринку продовжується стрімке зростання імпорту сиру – деякі види цього продукту почали завозити на 30% активніше. З огляду на це до половини ринку сиру в Україні припадає на іноземну продукцію. Про це, як повідомили у Спілці молочних вир...