Розбиті шибки, зруйновані дороги, черги за гуманітаркою: Балаклія оговтується від вибухів на складі боєприпасів (фоторепортаж)

Всюди видно закриті плівкою віконні прорізи, дірки наскрізь від вирваного шиферу, бригади будівельників, що працюють у найбільш зруйнованих місцях - на покрівлях житлових будинків і в школі.

Балаклія оговтується від вибухів на складі боєприпасів. Фото:http://ua.censor.net.ua/

Балаклія поступово приходить до тями після НП на 65-му ракетно-артилерійському арсеналі. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Цензор.НЕТ.

Балаклія поступово оговтується від катастрофи на складі боєприпасів. Всюди видно закриті плівкою віконні прорізи, дірки наскрізь від вирваного шиферу, бригади будівельників, що працюють у найбільш зруйнованих місцях - на покрівлях житлових будинків і в школі.

Найбільш постраждалі частини міста - мікрорайон "Нафтовиків" і військове містечко в/ч А-1352.

Черги за гуманітарною допомогою.

На під'їзді до Балаклії та в самому місті йдуть дорожні роботи: латають розбиті вщент міські дороги.

Мікрорайон "Нафтовиків" виглядає так, немов ним пронісся ураган. Зірвана покрівля, розбиті шибки практично в кожному будинку.

Вставляють вікна в найпошкодженішу школу у мікрорайоні "Нафтовиків", там же в чотирьох двоповерхівках ремонтують дах, переважно зусиллями місцевої ЖЕК.

За повідомленнями місцевої влади, без житла залишилися 93 сім'ї з 180 осіб. Відновленню не підлягають 2 приватних будинки і 13 багатоповерхівок.

Чиновники від Харківської ОДА, Балаклійської РДА заявляють, що відшкодування збитків пройде в три етапи: аварійне закриття віконних прорізів, дверей, відновлення цілісності дахів; відновлення руйнувань середньої тяжкості; відновлення пошкоджених будівель та інфраструктури.

В адміністрації пообіцяли засклити вікна в під'їздах після того, як відновлять вікна в квартирах. Але відновлювати будуть не всі і не всім. Засклені балкони / лоджії відновлювати не будуть.

Точну оцінку завданих збитків місцева влада назвати не може. У Харківській обласній раді заявляють, що за оцінками фахівців, район зазнав втрат на понад 230 млн грн. Для порівняння бюджет Балаклійського району на 2017 рік - 554 912 900 грн. Лише за попередніми оцінками витрати на ліквідацію збитків від НП на 65-му арсеналі складуть понад 40% районного бюджету.

Сьогодні на ліквідацію наслідків НП у Балаклії виділено 100 млн грн з держбюджету, 10 млн грн - обласного, 2 млн грн - районного.

На територію, де розташовані склади, журналістів не пускають. Особливої небезпеки немає, приховувати нічого, але є наказ - обмежити пропуск людей. Офіцери в / ч дотримуються версії, що причиною НП стала диверсія.

Тому, кожний, хто в'їжджає/виїжджає - під підозрою різного ступеня.У військовій частини зазначають, будівництво мікрорайону "Нафтовиків" із багатоповерховою забудовою, який розташований менше ніж за 400 метрів від території арсеналу, було помилкою, яка мало не призвела до масових жертв.

Дивом не вибухнули дві АЗС, в які потрапили "урагани" і які розташовані на відстані менше 550 метрів. У військовій частині кажуть: це не арсенал підійшов до міста, це місто оточив арсенал.

Сапери Державної служби з надзвичайних ситуацій України (ДСНС) продовжують розмінування території в радіусі 10 км від арсеналу. Ще на під'їзді до міста на полях вкопані імпровізовані прапорці - дерев'яні рейки, обмотані сигнальною огороджувальною стрічкою.

Так рятувальники позначають місця попадання снарядів. У районі працює 20 підрозділів ДСНС, спецтехніка. Вилучено з місць потрапляння 2448 вибухонебезпечних предметів, які передані для знищення.

У Міноборони заявили, що від 65-го ракетно-артилерійського арсеналу залишилося трохи більше ніж 30% (раніше Міноборони повідомило, що всього на складі зберігалося 138 тис. тонн боєприпасів). У лютому 2017 року на базі в Балаклії завершився аудит. Справжні причини НП на арсеналі будуть відомі ще не скоро. Але, що ж вибухнуло в Балаклії, встановити можна на основі лютневого аудиту. Вже зараз стає зрозумілим, що велика частина снарядів - це боєприпаси, що підлягають утилізації, яка не проводилася належним чином через постійну нестачу коштів у бюджеті.

Усі жителі міста, з ким вдалося поговорити, виступають за закриття або перенесення арсеналу подалі від будь-яких населених пунктів. На сайті Президента України була зареєстрована відповідна петиція №22 / 035241-ЕП "Закрити/ перенести 65-й ракетно-артилерійський арсенал (м. Балаклія, Харківська обл.).

Місцева влада демонструє обережність, але також виступає за поетапне перенесення 65-го арсеналу за межі міста. Про це під час спілкування з журналістами заявив і глава Балаклійської РДА Степан Масельський, і віце-губернатор Харківщини Євген Шахненко.

Та й судячи із заяв Полторака, перенести залишилося зовсім небагато. Найцінніше - на фронт, мотлох - на утилізацію, а територію арсеналу - під сонячну електростанцію. Такий варіант запропонували в харківському енергетичному кластері.

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині. Відео з бодікамери вбитого патрульного виклали в мережу (18+)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. . За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфе...

Завдяки протестам українців: У Нью-Йорку скасували участь артистів балету з Росії у гала-концерті (фото)

субота, 20 квітень 2024, 12:44

У Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру у гала-концерті, присвяченому 25-й річниці престижного балетного конкурсу Молодіжний гран-прі Америки, який мав відбутися 18 та 19 квітня. Про це повідомила посол України у СШ...