Розуміють, як ніхто в Європі: “Ви Крим збираєтесь звільняти? Чи нам прийти?” – хорватські ветерани на зустрічі з українськими колегами

Зараз в АТО на українському боці воюють хорватські добровольці. Хорвати згадують, що українці також воювали за Хорватію у війні за незалежність.

Тепла зустріч українських та хорватських ветеранів. Фото: gazeta.ua.

“Ви зараз переживаєте те, через що колись пройшли ми”, – каже голова ветеранів Хорватії і депутат парламенту країни Йосип Дакіч. Шестеро ветеранів АТО відправилися у Загреб на матч кваліфікації Кубка світу Хорватія — Україна. У день матчу у хлопців була дуже яскрава та насичена програма. Зранку — зустріч із хорватськими ветеранами війни, передають Патріоти України із посиланням на gazeta.ua.

Дакіч зустрічає українців на вулиці. Тисне кожному руку. Цього року Хорватія відзначає 25 років закінчення війни за незалежність. Вона тривала 5 років – 1991 – 1995 рр. За підрахунками у 4-мільйоній країні воював кожен п´ятий.

“Перші два роки війни були найважчими. Росія допомагала Сербії. А американські генерали робили ставки наскільки нас вистачить. Але ми почали будувати армію, зміцнювали свої сили і тоді США стали нас консультувати, навчали кадри. Наслідки війни? Ми здобули незалежну і суверенну країну. Тепер наше головне завдання — зробити Хорватію економічно розвиненою та успішною країною”, – каже Дакіч.

Хорват розповідає про закони та соціальні програми, які діють у країні по відношенню до ветеранів війни та їх сімей. Також про участь учасників бойових дій у політичному житті країни. Дакіч радить українським ветеранам об´єднуватися в організації, щоб так простіше було боротися за свої права.

Так як зустріч проходить на тлі футбольного матчу українці і хорвати обмінюються шаликами. Господарі також дарують футболки з нагоди 25-річчя завершення війни, диски з документальними фільмами про героїв Вуковара (одна з ключових битв), книги. Наші ветерани підписують прапор України для хорватів.

Вже на вулиці продовжується неформальне спілкування. “Ви Крим збираєтесь звільняти? Чи нам прийти?” – жартує Дакіч.

Драгутен Шпац з посмішкою розповідає, що зараз важить на 40 кг більше, ніж після звільнення з полону. Там він перебував 9 місяців. Зараз в АТО на українському боці воюють хорватські добровольці. Хорвати згадують, що українці також воювали за Хорватію у війні за незалежність.

“Зараз — ви герої. Але через 3, 5, 10, 15, 20 років ставлення до вас буде іншим. До цього треба бути готовим, – розповідає Младен Кранчец про життя після війни. – У нас бували випадки депресій та суїцидів. Щоб цього не сталося потрібно мати опору у вигляді сім´ї, таких же самих ветеранів та якесь заняття, щоб самореалізуватися”.

Хорвату зараз близько 50 років. Українським ветеранам — 20-30 років. Хлопці побачили, якими можуть бути за 20 років. “Ви гарно виглядаєте” – українці не приховують, що у захваті від вигляду Кранчеца, який у стильному костюмі та сонцезахисних окулярах схожий на зірку Голлівуду.

В обід на стадіон “Хорватський доброволець” пройшов товариський матч між вболівальниками. За українську команду на початку другого тайму по кілька хвилин зіграли троє ветеранів АТО – Юрій Дмитренко, Олексій Аванесян, Олександр Швецов. Хлопців з протезами всі присутні зустрічали стоячи.

Потім було покладання квітів до пам´ятника Тараса Шевченку і похід на матч національних збірних на стадіоні “Максимір”. На наступний день після матчу українські та хорватські ветерани знову зустрілися перед дорогою, щоб продовжити спілкування. Цікаво, що розмовляли без перекладача кожен на своїй мові. Напевно, ніхто в Європі не розуміє нас так добре, як хорвати. У прямому і переносному сенсах.

Всього матч у Загребі відвідали більше двох тисяч вболівальників. Ще задовго до матчу українські та хорватські фанати домовилися про ненапад та взаємну повагу. Кількох українців хорватська поліція таки затримала, але за акцію біля посольства Росії з українськими прапорами. Але як кажуть учасники події, правоохоронці вели себе привітно і все обійшлося мінімальним штрафом.

У Львові 50-річний чоловік безжально вбив рідну матір

субота, 20 квітень 2024, 14:19

У Львові 50-річний чоловік вбив власну матір. Тепер йому загрожує до десяти років тюрми. Про це повідомили у поліції Львівської області, передають Патріоти України. Повідомлення про тіло жінки без ознак життя у квартирі одного з будинків на вулиці Горо...

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині. Відео з бодікамери вбитого патрульного виклали в мережу (18+)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. . За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфе...