Сенсаційне відкриття шведів: Старі татусі зачинають дітей довгожителями

Як підкреслюють вчені, вік сперматозоїдів в спермі впливає на пристосовність потомства різної статі і в кінцевому підсумку - на його тривалість життя.

Вчені з Уппсальского університету (Швеція) дійшли висновку про те, що «старі» сперматозоїди забезпечують народження більш здорового потомства з підвищеною вірогідністю довгожительства, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Вони володіють різним генетичним матеріалом, що і впливає на особливості потомства, заявили дослідники.
В рамках дослідження фахівці виконали серію екстракорпоральних запліднень (ЕКЗ), використовуючи статеві клітини самців і ікринки самок рибок даніо-реріо. При цьому еякулят самців, призначений для запліднення, ділився на дві категорії: з короткоживучими сперматозоїдами (використовувалися відразу після забору матеріалу) і з довгоживучими сперматозоїдами.
Спостереження за народженим після ЕКЗ потомством показало: завдяки «старій» спермі воно росте більш здоровим і має більше шансів поповнити собою ряди довгожителів. «Потомство, отримане за допомогою довгоживучих сперматозоїдів, набагато більш пристосоване, ніж їх брати і сестри, породжені короткоживучою спермою того ж самця, від однієї і тієї ж самки. Зокрема, рибки, отримані в результаті запліднення довгоживучою спермою, повільніше старіли, а протягом життя виробляли більше численних і здорових нащадків», - заявила провідний автор дослідження Симона Іммлер.
Таким чином, підкреслюють вчені, вік сперматозоїдів в спермі впливає на пристосовність потомства різної статі і в кінцевому підсумку - на його тривалість життя. Дана знахідка має велике значення для тих областей, де застосовуються допоміжні технології запліднення, зокрема, для ЕКЗ у людей.

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...