Ще в епоху палеоліту: Археологи довели довгу дружбу собаки і людини

Дослідникам вдалося з'ясувати, що люди, які проживають на Іберійському півострові в епоху неоліту (6,2-5,6 тисяч років тому), жили пліч-о-пліч з собаками і справді вважали їх помічниками.

Учені під керівництвом Еулалія Субіри (M. Eulàlia Subirà) з Автономного університету Барселони вивчили некрополь та кілька окремих поховань, які датувалися періодом 6,2-5,6 тисяч років тому, вивчивши останки 26 собак, передають Патріоти України з посиланням на Journal of Archaeological Science: Reports.

Емоційна прив'язаність людей до собак, як виявилося, з'явилася тисячоліття тому. Люди дбали і доглядали за хворими тваринами, про що свідчить найдавніше спільне поховання людей і собак, зроблене 14 тисяч років тому.Там дослідники виявили останки 7-місячного щеняти, який, ймовірно, хворів на чумку. Хвороба вражає собак у віці 3-4 місяців, і те, що цуценя прожило так довго, говорить про те, що про нього дбали.

На Іберійському півострові знаходили скелети собак і в церемоніальних місцях того періоду, які були розкидані по всьому півострову.

Таким чином дослідникам вдалося з'ясувати, що люди, які проживають на Іберійському півострові в епоху неоліту (6,2-5,6 тисяч років тому), жили пліч-о-пліч з собаками і справді вважали їх помічниками. "Те, що для поховань вибирали тварин до одного року, свідчить про те, що їх, ймовірно, приносили в жертву. З одного боку можна припустити, що потім їх з'їдали.Але те, що собаки були поховані поруч з людьми, свідчить, що це було зроблено навмисно і тут мав місце якийсь похоронний ритуал", — пояснює провідний автор дослідження Сільвія Альбизури (Silvia Albizuri) з Барселонського університету.

Вчені припускають, що і тоді люди готували тваринам їжу (іноді тварин тримали практично на вегетаріанській дієті) і ховали разом з померлими, щоправда, попередньо принісши собак в жертву. Відомо, що стародавні ховали собак разом з людьми ще в епоху палеоліту.

До неоліту практика спільних поховань існувала, в тому числі, у багатьох районах південної Європи. Вони визначили їх вік і визначили співвідношення ізотопів вуглецю і азоту в останках 18 тварин і з'ясували, наскільки розрізнявся раціон собак та їх господарів.

Співвідношення ізотопів в собачих останках показало, що раціон собак та їх господарів був дуже схожий. Собак годували не тільки м'ясом, а й овочами і зерном.

Цікаво, що розміри собак були приблизно однакові, довжина їх тулуба становила від 40 до 50 сантиметрів. "Ці результати показують, що собаки і люди співіснували пліч-о-пліч. Можливо, їжу для собак спеціально готували, що очевидно у випадках вегетаріанської дієти.Можливо, люди так робили, щоб собаки зосередилися на своїх обов'язках щодо охорони людей, а не нишпорили в пошуках їжі. Цим можна було б пояснити і приблизно однакові розміри собак", — говорить Еулалія Субіра.

Естонія змінює правила навчання для дітей українських біженців: Що треба знати

субота, 20 квітень 2024, 11:58

Влада Естонії ухвалила закон, що дозволяє виключати зі шкіл та дитячих садків дітей українських воєнних біженців, які покинули Естонію, не повідомивши про це навчальний заклад. Про це повідомила пресслужба парламенту країни, передає ERR, передають Пат...

Перевірте список! Які українські прізвища означають, що у ваших жилах тече єврейська кров

субота, 20 квітень 2024, 11:47

Багато українців мають родові імена, які походять від назв інших народів, від євреїв також, передають Патріоти України. На правобережній частині України єврейське населення становило значну частку жителів міст. Як пише у своїй книзі "Сучасні українськ...