Скільки наразі парафій Московського патріархату перейшли до ПЦУ, скільки ще перейде, скільки і де залишиться у складі РПЦ

За опитуванням компанії "Социс", Київського Міжнародного Інституту Соціології і Центру Разумкова 70,7% За них і точитиметься битва наступні місяці та найближчі роки.

На 3-4 лютого під юрисдикцію ПЦУ перешли 223 громади. Майже кожен день переходить одна або кілька парафій. Одна масового прориву наразі не відбулося. Під зверхністю Московського патріархату в Україні перебуває ще кілька тисяч релігійних громад - парафій, монастирів, зазначають Патріоти України.

За опитуванням компанії "Социс", Київського Міжнародного Інституту Соціології і Центру Разумкова 70,7% українців назвали себе православними, "просто християнами" - 8,8%, греко-католиками - 6,9%, римо-католиками - 1,3%, прихильниками протестантських або євангельських церков - 1%.До ПЦУ наразі себе віднесли вже 43,9 %. Православними без конфесії назвалися 38,4% опитаних. 15,2% вважають себе вірними Московського патріархату, наголошують Патріоти України. 2,5% відмовились відповідати. Опитали 11 тисяч респондентів віком від 18 років у всіх областях України. Окрім анексованого Криму і окупованих територій Донецької і Луганської областей. Статистична похибка – 1%.

Опитування показує динаміку об'єднання Київського патріархату й Автокефальної церкви України в ПЦУ.

Про це говорить заступник директора Центру Разумкова Михайло Міщенко, коментуючи результати соціологічного опитування, за яким 70% українців вважають себе православними. З них майже 44% відносять себе до Православної церкви України.

"У серпні 2018-го проводили схоже опитування. Тоді до колишнього Київського патріархату зараховували себе 42 відсотки українців, до Автокефальної церкви – 1,9.
Якщо скласти відсотки цих двох церков отримаємо кількість віруючих, які сьогодні відносять себе до Православної церкви України. Відсоток міг би бути більшим, якби громади Московського патріархату переходили більш масово. Під юрисдикцію ПЦУ перешли 223 громади. Це не дуже велика цифра. На відсоткове співвідношення вона суттєво не впливає. Томос і не був покликаний "перетягти" віруючих Московського патріархату до Помісної церкви. Основна його ціль - це канонізація справжньої української церкви", - вважає експерт.

38% віруючих назвали себе православними без конфесії, каже Михайло Міщенко.

"Більшість з них живуть на півдні та сході країни. Там досі має великий вплив Московський патріархат. Також дуже низький рівень воцерковленості населення, порівняно з іншими регіонами. Ходять до храму лише на великі свята. Для воцерковлення цих територій треба, щоб церква виконувала не тільки свої релігійні функцій, а й проводила соціальну роботу. Займалась благодійністю, влаштовувала заходи для молоді. Цю нішу займають протестанти. Процент молодих прихожан у них досить великий. Православні церкви дуже консервативні й не проводять ефективної соціальної політики. Саме це і треба робити ПЦУ, щоб залучити тих, хто назвав себе християнами без конфесії", - додає він.

Джерело: Gazeta.ua

Чоловік відмовився від повістки, бо "має трьох неофіційних дітей": Яке рішення ухвалив суд

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:44

У Львівській області до 3 років іспитового терміну засудили чоловіка, який категорично відмовився від мобілізації. Свої дій він пояснив тим, що хворий та "має трьох дітей, які офіційно на нього не зареєстровані". Про це йдеться у вироку Самбірського ра...

"Я був не згоден із політикою своєї країни": Росіянин розповів, чому воює у складі 3-ї штурмової бригади

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:26

Боєць на позивний "Барсік" 2014 року приїхав з Росії та долучився до "Азову", щоб захищати Україну. 2022 року він знову пішов на фронт та воює у складі 3 штурмової бригади. Про це він сказав в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Український ...