Скільки співгромадян вдома спілкуються українською, а скільки російською - нове соцопитування

Майже чверть опитаних заявили, що в побуті говорять і українською, і російською мовами.

Ілюстрація:http://language-policy.info

50,5% населення України використовують українську мову в якості основної мови повсякденного спілкування. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного провідними соціологічними центрами країни (КМІС, "Рейтинг", Socis, Центр Разумкова). Результати опитування приводять в своїй статті для Дзеркала тижня народний депутат Ігор Гринів і польський політик Мирослав Чех, передають Патріоти України.

Респондентам запропонували відповісти, якою мовою вони спілкуються вдома. Згідно з результатами дослідження, найбільше українців, які говорять переважно українською мовою, проживає на заході (97,2%) і південному заході (91,6%) країни.

При цьому російську мову в якості основної мови повсякденного спілкування використовують 24% опитаних. Стільки ж респондентів (24%) відповіли, що говорять і українською, і російською.

Соціологічне опитування було проведено в березні. У ньому взяли участь 14 тисяч респондентів, по 500 в кожній області, а у Києві, Харківській та Одеській областях - по 1 тисячі.

В Україні запустили мапу провайдерів, які надають інтернет під час блекаутів

четвер, 25 квітень 2024, 18:59

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров показав мапу провайдерів з усієї України, які працюють під час відключення світла. Мапа показує, чи може провайдер у конкретному будинку дати доступ до інтернету від 4 до 72 годин під час відключен...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...