Словацька діаспора українців обурена активністю антиукраїнських рухів у республіці

З жовтня 2014 року в Словаччині активно працює так зване "почесне консульство новоросії", на що волонтери і звернули увагу у своєму відкритому листі до Посольства

Український вінок, покладений представниками дипломатичної місії поруч з вінками «нічних вовків» і портретами «героев новоросии». Фото: Rado Javor

Діаспорою українців оприлюднено відкритий лист до Посольства України у Словацькій Республіці з проханням пояснити відсутність реакції українських дипломатів на наявність у сусідній країні «почесного консульства новоросії» і акцію з «вшанування» «героїв «новоросії», що влаштували напередодні останнього Дня Перемоги прокремлівські байкери «нічні вовки». Лист опублікований на сайті Благодійного фонду «Україна-Словаччина-СОС», повідомляють Патріоти України.

Волонтери серед інших проблем вказують на відсутність з боку українських дипломатів реакції на дії антиукраїнських сил у Словацькій Республіці. «8 травня цього року ми стали свідками того, як офіційна делегація українських дипломатів разом пройшла повз нього (пам’ятного хреста , встановленого українською делегацією на місці масового поховання воїнів, що загинули під час звільнення Братислави від фашистських загарбників - ред.) і поклала свій вінок в кольорах українського державного прапору до радянської стели із портретом «мотороли» і надписом під портретом «герои новороссии», залишеним напередодні гостями Словаччини – «нічними вовками». Поклали вінок до портрету «мотороли» і розійшлись. Висловити обурення, або просто прибрати цю ганьбу, покладену на кістках наших предків, бажаючих серед українських дипломатів не знайшлось», – йдеться у зверненні.

В листі зазначається, що з жовтня 2014 року в Словаччині активно працює «почесне консульство новоросії», його представники регулярно відвідують тимчасово непідконтрольні Україні території Донецької і Луганської областей, «Почесний консул новоросії» бажаний гість в російському посольстві, досі отримує там почесні нагороди.

У зв’язку із цим волонтери задають дипломатам низку запитань:

– Чи має посольство України власну офіційну позицію щодо існування в Словаччині «почесного консула/посольства новоросії»?

– Яким чином була висловлена незгода, обурення щодо зневаги пам’яті численних жертв воєнних дій, що йдуть зараз на Сході України?

– Чи не хотіли б представники дипломатичної місії зустрітися із чисельною групою українців з Донецької і Луганської областей, щоб дізнатись про те, що зараз відбувається в їх домівках, хто такий, зокрема, «моторола», і хто його шанує?

– Чи існує в посольстві план і терміни виконання облаштування пам’яток в Братисаві і відповідальна за це особа?

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...

"Який із баби воїн!?": Олена Білозерська розповіла, як взяла зброю до рук

четвер, 25 квітень 2024, 23:41

Олена Білозерська – військова, яку час від часу "ховає" російська пропаганда. Вона вже не один рік захищає нашу державу на передовій, хоча раніше оточуючі ставилися до її бажання скептично воювати. В інтервʼю "Українській правді" вона розповіла, що час...