Сміттєвий скандал - 2: Жителі Миколаєва погрожують перекрити трасу, протестуючи проти львівського сміття (фото, відео)

В обласному центрі протестують проти завезення сміття зі Львова на місцеве звалище.

Миколаївці зібралися перекрити трасу, бо зі Львова їдуть фури зі сміттям. Фото: nnovosti.info.

Розпорядження про прийом частини побутових відходів зі Львова на миколаївському полігоні ТПВ днями підписав міський голова Олександр Сєнкєвич. Натомість громадськість впевнена, що мер не мав права одноосібно приймати таке рішення, тим паче, у Миколаєві не вирішена проблема із власним сміттям. Жителі сіл поблизу звалища і без того потерпають від смороду та бомжів, які промишляють на сміттєвому бізнесі. Кілька сотень миколаївців днями пікетували міськвиконком із вимогою припинити завезення чужих відходів, а селяни обіцяють перекривати трасу, повідомляють Патріоти України з посиланням на Надзвичайні новини.

«Сєнкєвича на свалку!» – такими вигуками миколаївці пікетували міськвиконком. Кілька сотень людей, здебільшого пенсіонерів, зібралися на мітинг проти мера, який дозволив привозили сміття до миколаївського звалища.

«Невже поблизу (Львова, - Ред.) десь немає (куди скидати сміття, - Ред.)? Побудуйте якийсь переробний завод і переробляйте це сміття. Чому везти на південь? Я живу на намиві, ми не маємо чим дихати, я в будинку над самою річкою. Від звалища ми не маємо чим дихати», - пояснює проблему одна з протестуючих.

Олександр Сєнкєвич своє рішення мотивує елементарною людяністю по відношенню до співвітчизників. Львів потерпає від екологічної катастрофи, і взяти на себе незначну частину сміття – найменше, що Миколаїв міг би зробити.

«Хочу нагадати всім жителям Миколаєва, що на сьогодні всі батарейки, які ми утилізуємо, утилізуються у Львові. Одна батарейка – подивіться, скільки забруднює землі. Тобто Львів фактично прибирає наше сміття. І те, що він робить для нас, це безсумнівно більше, ніж те, що ми могли зробити для нього», - резюмує міський голова Олександр Сєнкєвич.

Частина миколаївців виступила категорично проти, і кажуть: перш ніж приймати ось це європейське рішення, потрібно було крім того, що винести на обговорення нашої громади, порадитися хоча б з депутатським корпусом.

«Ми вимагаємо, щоб мер скасував своє рішення і почав думати мозком», - наполягають протестувальники.

На їх думку, у Миколаєві і без чужих відходів існує власна проблема зі сміттям, і спочатку треба очистити своє місто, а потім вже допомагати іншим. Тому чотирьом вантажівкам із сміттям, які приїхали на миколаївський полігон ТБО, розвантажитись просто не дали: в’їзд на звалище заблокували місцеві депутати.

«Зрештою, це сміття не вирішить проблему Львова, а наш полігон ТПВ він не безрозмірний, він заповнений вже практично на 90%, ще трохи – і ми зіткнемося з такою ж проблемою. І я не впевнений, що ми повеземо своє сміття до Львова», - каже депутат міськради Олександр Омельчук.

Місцеві комунальники запевняють: кількість сміття, яке мали б привезти зі Львова, дуже незначна, тому ніяк не вплине на загальну ситуацію на миколаївському звалищі.

«Ми в цілому приймемо не більше однієї денної норми міста Миколаєва. Це становить денну норму в межах від 2 до 3 тисяч кубів, яку ми приймаємо щодня на міський полігон», - переконує директор КП «Миколаївкомунтранс» Юрій Мостовий.

Натомість жителі навколишніх сіл комунальникам не вірять. Кажуть, і так потерпають від звалища, яке розташоване менш ніж за кілометр від житлового масиву. Якщо на звалище везтимуть чуже сміття – обіцяють перекривати трасу.

«Коли сильна спека – весь сморід іде до нас. Розвелося в нас циган, наркоманів повно, це нестерпно. А всі цигани на звалищі працюють. Гребуть там… Метал... Все збирають. Звісно, ми проти, ми будемо перекривати трасу, бастувати, тому що в нас теж діти, і ми не хочемо цього», - розповіла жителька с. Мала Корениха Валентина.

Міський голова впевнений, що скандал зі сміттям – це суто політична гра. Утім, на його думку, частина миколаївців у такий спосіб показали своє «справжнє обличчя» – допомагати лише на словах, а на ділі – моя хата з краю. На даний момент процес ввезення львівського сміття припинено.

«До мене звернувся міський голова (Львова) і сказав: «Олександре, я зрозумів, що ми своїм сміттям створили проблему, більше машин не відправляємо». На сьогоднішній день відправка машин до Миколаєва припинена», - повідомив міський голова Олександр Сєнкєвич.

Питання допомоги львів’янам винесуть на позачергову сесію міськради цієї п’ятниці. Якщо депутати висловляться проти – так і буде. Ті ж фури, які вже стоять біля звалища, обіцяють розвантажити. А для вирішення сміттєвої проблеми необхідно будувати сміттєпереробний завод. Інакше за кілька років Миколаїв опиниться в тому ж становищі, що й Львів сьогодні.

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...