Сьогодні - День весняного рівнодення: Традиції, прикмети, обряди

Це свято символізує перемогу весни над зимою, світла над темрявою.

День весняного рівнодення у слов'ян. Фото: ЖЖ.

День весняного рівнодення з давніх-давен був особливим днем. У 2017 році він відзначається 20 березня. І якщо сьогодні ми можемо навіть і не згадати про цю подію, то для наших предків - це було свято, який символізувало перемогу весни над зимою, світла над темрявою, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Свято День Землі 20 березня

День весняного рівнодення і День Землі нерозривно пов'язані, так як у багатьох країнах світу відзначаються в один день. Міжнародний День Землі був встановлений в 1971 році 20 березня. Але історія встановлення цього свята почалася трохи раніше, а саме зі звернення ООН до народів світу. У цьому повідомленні вони говорили про важливість дружби народів і миру на Землі, що обов'язок кожного з нас підтримувати це і не допускати війни.

Прикмети

- Рівнодення з давніх часів вважається магічним святом, а тому навіть думки людини в цей день можуть зробити сильний вплив на подальшу долю. Тому наші предки вірили, що в цей день думати потрібно тільки про хороше, щоб в майбутньому році тільки хороше і добре.

- Якщо на свято видалася тепла погода, то заморозків можна вже і не чекати.

- Яка погода буде в цей день, така буде і наступні 40 днів.

- А ось сумувати в День Весняного Рівнодення не можна ні в якому разі, інакше так і проживеш цей рік в зневірі і нещастях. Вважалося, чим радісніше і веселіше пройде цей день, тим краще пройде і весь рік.

Ворожіння

Так як це свято вважається ще й магічним, то ворожіння цей день набували особливої сили. Адже багато хто вважав, що сили добрих відьом і злих зрівнювалися.

У цей день теж пекли млинці, і якщо перший млинець не грудкою, то дівчата вірили, що вийдуть заміж вже в цьому році.

Коли дівчина хотіла дізнатися якої статі буде її перша дитина, то вона стежила за тим, хто візьме перший млинець зі святкового столу. Якщо чоловік, то потрібно чекати хлопчика, і відповідно якщо жінка, то дівчинка.

Багато дівчат вірили, що саме цієї ночі сни будуть віщі. Перед сном зазвичай багато ворожили на чоловіка - клали під подушку два туза (пікового і бубнового), трефову десятку, ключ, каблучку (тільки не обручку), скоринку хліба, гілку верби і шматочок пирога. Всі предмети необхідно було загорнути в білу хустку. На ранок дівчата судили про майбутнє, в залежності від того, що з цього наснилося:

- якщо каблучка, то скоро буде весілля;

- якщо будь-яка карта пікової масті, то до біди;

- якщо ключ, то до успіху в роботі;

- якщо пиріг або тістечко, то скоро буде удача і радість;

- якщо хліб, то до успіху на роботі;

- якщо будь-яка рослина, то це до хороших несподіваних новин;

- якщо бубнова карта, то очікуйте збагачення;

- якщо трефова карта, то чекайте переїзду.

Провину заперечував: На Волині педагога засудили на три роки через ухилення від мобілізації

субота, 20 квітень 2024, 8:23

У Волинській області до 3 років позбавлення волі засудили колишнього вчителя, який категорично відмовився від мобілізації та просив суд виправдати його. Про це йдеться у вироку Ківерцівського районного суду Волинської області, передають Патріоти Укра...

Мобілізація в Україні триває: Стало відомо, які дані потраплять до оновленого реєстру призовників

субота, 20 квітень 2024, 7:26

Напередодні відбулось засідання Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти. Серед них - про реєстр військовозобов’язаних. Про це повідомила членкиня комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарніс...