Сонне сп'яніння - нова хвороба жителів мегаполісів (відео)

​Городяни все частіше стають жертвами розладу, пов'язаного з порушенням сну і так званим "сонним сп'янінням".

Лікарі діагностують сонне сп'яніння у кожного другого українця. Фото: Телеграф.

Американські вчені з Стендфорда стверджують, що жителі великих міст всі хворі на "сонне сп'яніння". Його називають новою хворобою, яка може викликати інсульти і інфаркти, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Українські лікарі стан справ підтверджують. І додають, що "хвороба мегаполісів" викликає хронічні розлади сну, які з часом на роки вкорочують життя.

Ті, що не сплять вночі, сплять вдень: під час роботи, навчання, водіння авто і в транспорті.

Українець Руслан Опалюк став одним із пацієнтів лікарів. Сьогодні Руслан на 40 кілограмів худіше, ніж півроку тому. Саме тоді родичі привели його лікуватися в Українську асоціацію медицини сну. Скаржився, що не може виспатися, хропе, вдень весь час хоче спати, має проблеми з серцем і хронічну депресію.

"Не міг керувати автомобілем певний час, тому що засинав в дорозі, не міг перенести кілька годин. Читати книгу не міг довго, тому що організм виснажений і це дуже заважало мені жити. Під час роботи дуже хотілося спати", - розповідає киянин.

Уже півроку Руслан спить вночі з маскою на обличчі, а його дихання регулюють апаратом. За його словами, вдень він бадьорий і оптимістичний. Але лікуватися або піклуватися про своє здоров'я хочуть не всі, кажуть лікарі.

Хоча експерти роками стверджують, що недосипанія, - проблема серйозніша, ніж здається на перший погляд. "Це призводить до гіпертонічних кризів вночі. Крайній ступінь - це інсульти і інфаркти, високий холестерин, метаболічний синдром, вага. Це проблема не тільки великих міст, а всього нашого населення, на цьому тлі почалося зловживання алкоголем", - кажуть лікарі.

Сонне сп'яніння - умовна назва комплексного синдрому хронічної втоми, який, на думку лікарів, зараз чи не у кожного другого українця. Щоб уникнути його появи, - вкрай необхідно щодня лягати спати не пізніше 10 години вечора. Більшість людей все ж визнають, що сплять максимум 6 годин, лягають після 12.

Сном жертвують, хоча і знають, що це небезпечно. Рецепт, як відчувати себе вдень на всі сто, розповідає пан Олексій. Йому 70, на вигляд виглядає молодше. Лягає спати о першій ночі, в п'ять - вже на ногах.

"Прогулянка десь годину, вона добре оздоровлює", - переконаний чоловік.

Але лікарі кажуть, що прогулянок недостатньо. Важливо створити собі стабільний режим сну і спати 8 годин. Якщо займатися спортом, то за три години до сну. Вечеряти легким бутербродом, наприклад, з сірого хліба з індичкою або сиром. А ще перед сном прийняти ванну, слухати спокійну музику і обійняти рідних. Більше восьми годин теж спати не варто. Тому що пересипання для самопочуття ще шкідливіше.

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...