Сповідь емігрантки: Українка розповіла, як їй живеться в найбагатшій країні світу (фото)

У Катарі непоганий сервіс, але є серйозні проблеми з медициною. Тим не менше, приїжджих в країні все більше - їдуть туди не тільки на заробітки, але і щоб побачити світ.

У Катарі жінки дотримуються традицій  у всьому - від поведінки до одягу. Фото: obozrevatel.com

Одеситка Людмила Сура після закінчення вишу вирішила попрацювати стюардесою і підписала контракт з "Катарськими авіалініями", повідомляють Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Завдяки роботі вона дізналася більше про Катар і побачила майже весь світ! Уже п'ять років дівчина живе в Досі і, незважаючи на те, що більше не працює в авіакомпанії, воліє залишатися в цій країні.

Про жорсткі правила, яких стюардеси повинні дотримуватися в неробочий час, вплив роботодавця на рівень медичного обслуговування співробітників і що творить звичайне "спасибі" з посмішкою в Катарі - в розповіді героїні.

Історія переїзду

У 2013 році я закінчила філософський факультет Одеського національного університету і відразу подала заявку на роботу стюардесою в "Катарських авіалініях". Успішно пройшла співбесіду і полетіла в Доху. Моя знайома на той момент вже три роки працювала в цій компанії, тому вибір був очевидний.

По приїзду мене поселили в гуртожиток, який надавався роботодавцем. Мені пощастило, так як обидві сусідки були моїми одногрупницями (для того, щоб приступити до роботи, треба було вчитися два місяці). І так почалося моє життя в новій країні.

Що здивувало

Усі гуртожитки компанії строго розділені - чоловічі та жіночі. Та й взагалі всюди суворі розмежування: в будь-якому громадському місці, будь-то лікарня, поліцейський відділок або інша організація, є зали очікування для чоловіків і для жінок, і навіть якщо ви одружені - доведеться чекати окремо.

Тут помітний високий рівень безпеки і громадяни дуже законослухняні. Особливо чітко це відчувається при водінні транспорту. Правий не той, хто голосніше кричить, або у кого машина дорожче, а той, хто не порушував. У катарців трепетне ставлення до етикету водія. Сказати, що не порушують, звичайно, не можна. Але якщо, наприклад, на дорозі лопнула шина або ти загруз в піску в пустелі, то без допомоги не залишишся. Для них це як кодекс честі.

Сервіс в цілому на досить високому рівні, якщо мова йде про сферу обслуговування: ресторани, салони, готелі. Переважна більшість персоналу з Азії: Індії, Філіппіни. Багато робітників з Єгипту, Марокко, Тунісу.

Останнім часом частіше стали приїжджати європейці. Посмішка - невід'ємна складова роботи з людьми, і тут цього правила дотримуються! Чим вище рівень закладу, тим якісніший сервіс, що цілком природно. Але навіть в дешевій закусочній можна отримати якісне обслуговування, якщо бути ввічливим клієнтом і пояснювати детально, що тобі потрібно. "Спасибі" і посмішка творять дива!

У державних установах працюють в основному катарці. Не всі володіють англійською досконало, тому буває проблематично щось пояснити, але вони готові допомогти.

Житло

Варіантів житла - море: це може бути квартира, вілла, номер в готелі. Можна знімати одному, а можна з кимось, і при цьому розподіляти орендну плату. Найчастіше в вартість оренди вже входить електрика і вода, іноді інтернет. Але за найкращими варіантами завжди потрібно полювати, все дешеве і зручне довго пустим не простоює.

Якщо людина хоче жити одна, їй потрібно розраховувати мінімум на 2500 ріал (близько 17 тисяч грн), якщо згоден ділити з кимось житло - можна знайти непогані варіанти за 1600-1800 ріал з людини.

Більшість приїжджає в Катар, попередньо уклавши робочий контракт, за яким житло надається роботодавцем, або до зарплати додають середню вартість оренди.

Я знайшла роботу стюардеси легко, так як в Україні регулярно проводяться кастинги. Вони включають три етапи: відбір резюме, тест на вміння працювати в команді + тест на знання англійської мови, особисте інтерв'ю з кандидатом. Крім цього є сайти з вакансіями в Катарі, яких зараз дуже багато в різних сферах.

Робота стюардесою - межа мрій багатьох, але, як і у будь-якої роботи, є свої мінуси і плюси. У компанії дуже строгі правила, з якими не всі можуть змиритися.

12 годин до польоту - мінімальний відпочинок, стюард не має права залишати свій будинок і приймати гостей. З 04:00 до 07:00 ранку - комендантська година; гості протилежної статі можуть перебувати в гуртожитку тільки до 22:00, при цьому кожен візит записується в журнал відвідувань; на вході і виході стоїть магнітний датчик, до якого потрібно докласти індивідуальний пропуск з чіпом, таким чином всі твої переміщення контролюються.

Це не весь список, і покарання за порушення правил - звільнення. Але сама по собі робота дає безмежний потенціал! Ви подорожуєте по світу, бачите те, про що багато хто мріє все життя, пробуєте нові страви, відкриваєте для себе нові культури і традиції, заводите нових знайомих.

Я відвідала 56 країн на всіх континентах, окрім Антарктиди. Зарплати в авіації високі. Бонус - вам, вашій родині та друзям надають величезну знижку на авіаквитки. У Досі компанія забезпечує безкоштовним житлом і медичною страховкою. Ця робота дуже затягує, але і одночасно є хорошим стартом для розвитку, яку б сферу ви не вибрали в майбутньому.

Зарплати в Катарі абсолютно різні, навіть приблизно не можна назвати середній заробіток. Офіціант/бармен отримує близько 1000/1500 у.о., секретар/офіс-менеджер: 2000 у.о., далі зарплати тільки ростуть, попередній досвід роботи має велике значення.

Медицина

Тут не все так добре ... Лікарні дуже добре фінансуються, все обладнання сучасне, приміщення чисті і свіжі, майже всі пацієнти мають страховий поліс. Так у чому ж справа? Відповідь - лікарі.

Лікарі в порівнянні з Україною некваліфіковані. Лікарень багато, а проблема одна. Лікарі люблять прописувати антибіотики, не розібравшись в ситуації, або прописують ліки і, дивлячись в очі, кажуть, що не впевнені, допоможе цей засіб чи ні.

Іноді просто не можуть визначити, що з пацієнтом, називають його здоровим і відпускають додому, а на наступний день тобі доводиться вирушати в іншу лікарню.

Інформація про хороших лікарів передається з вуст в уста і є дуже цінною. Є дві-три клініки, де сконцентровано більше професіоналів, але і з ними потрібно бути обережніше. Незважаючи на всі ці принади, ціни на медобслуговування зашкалюють. Хоч і більшість витрат покриває страховка, є обстеження і ліки, за які доведеться заплатити зі своєї кишені.

Страховкою завжди займається роботодавець, сам працівник ніколи не бере участі в процесі оформлення, тому і ціни ніхто не знає. Чим більше компанія, тим ширша страховка. А приклади цін: звичайна консультація коштує 150-200 ріал (близько 1500 гривень), за аналізи і обстеження потрібно окремо платити. Один день в стаціонарі вартує від 1200 ріал з триразовим харчуванням.

Їжа

На традиційну катарську кухню великий вплив справили Індія, Іран, Туреччина, Сирія. Все м'ясо, вироблене або завезене в Катар, відповідає "халяль". Згідно з ним тварини мають бути забиті у найбільш безболісний спосіб. І, звичайно, свинина заборонена в будь-якому вигляді, ввозити її в країну - злочин.

У Досі можна знайти ресторан на будь-який смак і будь-якої цінової політики. Але найбільш улюблені серед катарців - це турецькі. Їжа там недорога, свіжа і є варіанти на винос.

Національну кухню можу охарактеризувати трьома словами: рис, м'ясо, приправи. Місцева їжа досить пряна, усюди додають коріандр, шафран, куркуму і інші спеції, але, що важливо, це не забиває смак основної страви, а дуже гармонійно доповнює його.

Якщо ж готувати вдома, то в супермаркеті можна знайти все, що потрібно для будь-якої найвишуканішої страви. Продукти везуть звідусіль, в тому числі і з України. У Катарі складно що-небудь вирощувати, хоча є теплиці, але їх вкрай мало. Ось чого тут ніколи не бракує, так це риби. Вона тут свіжа і смачна. У магазинах її можна вибрати і зважити, а поки гуляєш між прилавків, продавці почистять і упакують.

Ціни на продукти помірні. Я завжди читаю етикетки, беру в основному імпорт з Туреччини, Східної Європи. Яйця беру з Оману (упаковка 6 штук - 5 ріал), курку з Туреччини (свіжа грудинка - 25 ріал за кг), молоко - Туреччина або Катар 7-9 ріал за літр, батон свіжоспеченого білого хліба 5 ріал.

Чи сумую я за українськими продуктами? Так! Я з Одеси, і звикла до Привозу. Там все свіже, кипить життя. Якщо це помідор, то він пахне так, що відчувається на іншому кінці міста. Домашня молочка, сир, вершкове масло, овочі і фрукти, тільки що зібрані з дерева або куща - всього цього тут немає.

Інгредієнти можна знайти для всього, але борщ виходить не такий наваристий, компот не такий ароматний, а випічка не така смачна. Але доводиться якось виходити з положення, і я відчуваю гордість, якщо добиваюся хоча б схожого смаку.

Місцеві жителі

Катар був побудований в пустелі. Це дуже маленька країна, але з багатою історією. Дуже шкода, що про це мало хто знає. До того, як тут знайшли нафту, катарці займалися збиранням перлів, риболовлею, розведенням верблюдів.

Більшість населення були кочові племена - бедуїни. Це історично гостинний народ, і в сучасних катарцях не вмерла ця якість. Хоч вони і великі патріоти, і може іноді здатися, що злегка зарозумілі, але як і раніше раді гостям в своїй країні. Адже корінних жителів тут тільки 20%, всі інші іммігранти. Просто дотримуйся правил, поважай їх культуру і релігію, і тобі будуть завжди раді.

Висновок

Я вважаю, куди б людина не виїжджала, вона завжди бере з собою себе. Важливо не шукати місце, де б тобі було комфортно і добре, а відчувати себе добре там, де ти вже є. Тому мені тут завжди подобалося. Поруч зі мною завжди був коханий чоловік, він є моєю підтримкою і опорою.

Він сам з Туреччини, але живе і працює в Катарі вже 11 років, говорить на місцевому діалекті арабської. Я за ним відчуваю себе, як за кам'яною стіною. Ми знімаємо гарну квартиру в центрі міста, облаштовуємо побут, у вільний час ходимо в кіно, на виставки, концерти, гуляємо біля моря.

У Досі легко знайти собі заняття, головне захотіти! Мені подобається жити і працювати тут. Звичайно, всі розуміють, що це місце для нас тимчасовий притулок, але поки ми тут - це наш дім!

Нагадаємо, раніше міністр оборони Канади одягнув вишиванку та висловився українською.

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...