Стародавні перуанці хизувалися в "джинсах" ще 6 тисяч років тому (фото)

​Тканина, пофарбована індиго, була знайдена на північному узбережжі Перу.

Стародавні "джинси". Фото: Science.

Міжнародна група вчених виявила найстарішу в світі тканину, пофарбовану індиго. В даний час цей барвник застосовується при виготовленні джинсів. Опис відкриття опубліковано в журналі Science, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Артефакт був знайдений на Уака Прієта (Huaca Prieta) - пагорбі на північному узбережжі Перу. За словами вчених, коли вони виявили шматок бавовняної тканини, його колір був невиразний через сірий бруд. Однак після ретельного промивання виявилося, що він був покритий синьою фарбою. Результати хімічного аналізу продемонстрували, що до складу барвника входили хімічні сполуки індиготин і індірубін - ключові компоненти індиго.

Згідно з оцінкою фахівців, вік знахідки сягає шість тисяч років. До цього найстарішим артефактом, що містить індиго, вважався шматок тканини, знайдений в Єгипті і датований чотирма тисячами років.

Індиго є одним з найбільш поширених барвників в стародавньому світі і в даний час. Він використовується при виробництві чорнила і акварелі, а також застосовується для забарвлення бавовняних волокон при виробництві джинсової тканини.

Є загиблі та поранені: Китай накрив потужний торнадо (відео)

субота, 27 квітень 2024, 23:51

У суботу потужний торнадо накрив китайське місто Гуанчжоу. Про це повідомляє Associated Press, передають Патріоти України. Китайське метеорологічне управління повідомило, що торнадо обрушився в обід на район Байюнь в Гуанчжоу, розгалуженому мегаполісі ...

"Пішов добровільно – отримав довічне": Рідні військових влаштували у Києві на Майдані акцію за чіткі терміни служби

субота, 27 квітень 2024, 23:39

Маніпуляції влади з термінами демобілізації, аж до повної відмови до кінця невідомо якої тривалості війни, викликає обурення тих, хто роками по мобілізації захищає Україну та їх рідних. У центрі Києва зранку в суботу 27 квітня родичі військовослужбовці...