На розкопках у Софії Київській знайшли артефакт, котрий міг належати Ярославу Мудрому (фото)

Софійський собор і досі зберігає багато таємниць.

Фото:Информатор

На території Софійського собору в Києві продовжують знаходити артефакти часів Київської Русі. Під час останніх розкопок археологам вдалося виявити древню свинцеву печатку, яка могла належати Ярославу Мудрому, передають Патріоти України.

У квітні цього року на території собору утворився провал. Археологи вирішили дослідити поглиблення і в липні почалися розкопки, за результатами яких вдалося виявити безліч артефактів X-XIX століть.

Найстарішою знахідкою стала бронзова посохоподібна шпилька з жіночого поховання X століття. Також археологи відзначили, що дане поховання з'явилося на цьому місці ще до побудови собору.

Також археологи виявили стародавній молівдовул (двостороння підвісна свинцева печатка, і ред.). Цією печаткою часів Київської Русі члени високопоставленого духовенства скріплювали документи. На одній зі сторін печатки був зображений образ святого Георгія, який був небесним покровителем Ярослава Мудрого. Експерти вважають, що знахідка могла належати Ярославу Мудрому.

На цьому ж місці знайшли заготовку XI-XII століть, яку використовували для виготовлення молівдовулів.

Також під час розкопок вдалося виявити торгову пломбу часів XV-XVI століть. Її використовували купці, щоб опечатувати тканину або інші товарів.

Крім того, археологи виявили монети королів Речі Посполитої - Сигізмунда III і Яна II Казимира і безліч виробів різних життєвих періодів.

Всі знахідки і артефакти зберігаються в музеї, який розміщений на території «Софії Київської».

Джерело: Информатор

"Смерть режиму!" У Росії школярка отримала 3,5 року колонії за напис на гаражі

п’ятниця, 26 квітень 2024, 4:15

У Росії десятикласницю з Чити засудили до 3,5 року колонії за напис на гаражі. Про це у четвер, 25 квітня, повідомив російський незалежний ТГ-канал Astra. . Військовий суд визнав винними відразу за кількома статтями 19-річного Олександра Сніжкова і 1...

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...