Святки-2018: Коли святкувати, історія, традиції та обряди

У ці дні важливо не забувати про міру як в їжі, так і в алкоголі. І, головне, не забувати що свята церковні, поводитись відповідно.

Святки - це прадавній народний комплекс зимового календарного періоду, що складається з дванадцяти церковно-святкових днів, нагадують Патріоти України з посиланням на Нескучные новости. Рівно стільки наші предки святкували Різдво: від Святвечора і до Водохреща.

Історія Святок

Святкувати дванадцять днів після свята Різдва Христового церква почала з давніх часів. Давнє дванадцятиденного святкування святок підтверджується церковним статутом Сави Освяченого.

Ще з часів Римської імперії святість цих днів і вечорів нерідко порушувалася ворожіннями і іншими забобонними звичаями, уцілілими від язичницьких обрядів цих днів, такими як карнавал, маскарад і ворожіння.

Традиції та обряди Святок

12 днів символізують дванадцять місяців року, що наступив, і діляться на дві половини: "святі вечори" тривають один тиждень з дня Різдва, а решту днів до Водохреща йдуть "страшні вечори". Вважалося, що саме в цей час, в "страшні вечори"на Землі розгулюють нечисті сили, які влаштовують шабаш перед тим, як зникнути в день свята Водохрещі, коли наші предки кропили свяченою водою своє житло, де могла мешкати лиха сила. Також в ніч з 18 на 19 січня українці спалювали Дідух (ритуальних сніп з соломи), так як вірили, що саме цей обряд очистить їх сім'ї і будинки від злих духів на цілий рік.

Саме тому наші предки активно практикували переодягання, карнавал і маскарад, щоб ошукати нечисту силу. Правда, побутували легенди, коли, наприклад, дідько або смерть, надягали маску, заманювали юнаків на кладовищі, звідки вони вже не могли знайти дорогу додому.

У східних слов'ян вважалося, що перший день треба провести вдома або у рідних. У другій, званий молодіони (день немовлят), всі жінки, які мають дітей до року, носили їх до церкви причащати. З третього дня починалися відвідування родичів і друзів з рясним частуванням. Відзначимо, що в цей період церква скасовувала одноденні пости аж до 18 січня.

Міфологічне значення святок визначається їх "иежевим" характером - в цей час сонце повертається з зими на літо; світловий день зсувається від темряви до світла; закінчується старий і починається новий рік; народжується Спаситель, і світ хаосу змінюється божественної впорядкованістю.

З "межовим" періодом між старим і новим господарським роком пов'язані уявлення про прихід на землю з того світла душ померлих, про розгул нечистої сили в середині зими. За народними віруваннями, невидиму присутність духів серед живих людей забезпечувало можливість зазирнути в своє майбутнє, чим і пояснюються численні форми святочних ворожінь.

Що треба, а чого не можна робити в Святки

Головне завдання - це святкувати. Важливо не забувати про міру як в їжі, так і у вживанні алкоголю.

У цей період посту в середу і п'ятницю немає - можна вживати їжу тваринного походження.

Крім того, в даний період не дозволяються ні в храмі, ні будинку земні поклони

Бажано по можливості утриматися від роботи. Крім, звичайно ж, необхідної: приготування їжі, догляд за тваринами та інше з того повсякденного нашого побуту, без чого не можна обійтися (наприклад, нарубати дров, щоб затопити піч).

Від великих же і необов'язкових робіт потрібно все-таки утриматися. Це не поширюється на тих, хто працює за службовим обов'язком.

Оце так: На Одещині прикордонник втік до Молдови у той час, коли його брат воює на фронті

вівторок, 23 квітень 2024, 10:27

На Одещині прикордонник під час патрулювання вирішив втекти до Молдови у той час, коли його брат боронить Україну на фронті. Про це повідомили у соцмережах, передають Патріоти України. Інцидент нібито трапився у селі Серпневе колишнього Тарутинського ...

Українцям продають вітчизняні помідори майже удвічі дорожче за турецькі: У чому причина

вівторок, 23 квітень 2024, 9:57

В Україні почали продавати тепличні помідори місцевого виробництва. Перші партії пропонують до продажу по 120-140 грн/кг, що в середньому на 67% вище, ніж перші партії цієї продукції минулого року, передають Патріоти України. А також значно дорожче з...