З архіву ПУ. Усікновення глави Іоанна Предтечі: Традиції, вірування та чого не можна робити на Головосіки

11 вересня, – християни відзначають Усікновення голови Пророка Предтечі й Хрестителя Господнього Іоана, або, як кажуть у народі, Головосіка. Церква встановила в цей день одноденний піст. Звідси і народна назва «Іван Пісний», повідомляють Патріоти України. В Євангелії від Марка детально розповідається про страшну мученицьку смерть останнього старозавітного пророка, котрий провістив про скорий приход Месії та охрестив Ісуса Христа у водах Йордану.

Цар Ірод, у часи якого жили Іоан Хреститель та Ісус Христос, покохав дружину брата свого Пилипа і забрав її за дружину. Ірод боявся Івана, бо визнавав його за пророка і бачив праведність його аскетичного життя, у багатьох випадках дослухався до нього.

Іоанн відверто говорив царю, що творить ганебно, пов'язавши своє життя з дружиною брата. Ці докори не дуже подобалися Іроду. Такі відверті і сміливі слова ще більше не подобалися і Іродіаді, колишній дружині Пилипа, яка хотіла помститися Іоанові. І ось нарешті така можливість з'явилася.

У день народження Ірода запросили багато гостей, вони співали і танцювали. Особливо захопив царя танець дочки Іродіади, захопив настільки, що цар юдейський клятвено пообіцяв зовсім юній дівчині все, що вона попросить. Та, порадившись з матір'ю, забажала голову Іоана Хрестителя на блюді. Ірод журився, але не посмів порушити клятву, і Предтеча був забитий у в’язниці, де знаходився.

У цей день дотримуються суворого посту. Не прийнято нічого різати, що нагадує собою голову. Взагалі вважається, що сьогодні не варто брати в руки гострі речі: ніж, сокиру. Тобто, все, що нагадує мученицьку смерть пророка.

У народі кажуть: «Якщо зрізати головку капусти в цей день, то може потекти кров». Не вирізати. Прийнято не вживати круглі фрукти та овочі: яблука, капусту, картоплю (їхня форма нагадує відрубану голову Предтечі), а також червоні помідори, кавуни, бо нагадують кров святого. Крім того, не їдять з блюда - на ньому лежала голова Іоана Предтечі.

Не варили борщ, це був єдиний день, коли гріховним вважалося їсти борщ. У деяких регіонах це свято називали Іван Пісний. Але найбільш поширеною назвою було Головосіки.

У цей день заборонялося співати і танцювати. Тому, що саме за допомогою таким чином Іродіада домоглася страти Хрестителя. Також кожен намагався побувати в церкві, а ті хто мучився головними болями, просили зцілення.

За народними віруваннями Головосіки є останньою межею, коли з'являються грози. Але, якщо хтось почув грім, то це віщувало довгу і теплу осінь. Звідси і приказка: «загримів Головосік - тепла додасть рік».

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...

"Літній сеньйор просто спить?": Бразилійка привезла в інвалідному візочку до банку труп, на котрого намагалась оформити кредит

п’ятниця, 19 квітень 2024, 4:15

У вівторок, 16 квітня, в Ріо-де-Жанейро жінка принесла в банк труп літнього чоловіка, щоб спробувати отримати кредит. Про це повідомляє бразильський телеканал TV Globo. . Зокрема, Еріка де Соуза Вієйра Нунес хотіла отримати кредит у розмірі 17 000 ре...