Народні прикмети на 29 серпня. Усікновення глави Іоанна Предтечі: Традиції, вірування та чого не можна робити на Головосіки

29 серпня за новим церковним календарем (11 вересня за старим) - день Усікновення глави Іоана Предтечі (у народному українському просторіччі - Головосіка). Також 29 серпня відбувається поминання загиблих захисників України, нагадують Патріоти України.

За старим календарним стилем Перенесення нерукотворного образу Ісуса Христа (Горіховий Спас).

***

Іоан Предтеча останній з старозавітних пророків і одночасно найбільш шанований християнський святий після Богородиці, який підготував народ Ізраїлю до пришестя Ісуса Христа і хрестив Його в річці Йордан.

Церква встановила на цю дату одноденний піст. Звідси і народна назва «Іван Пісний». В Євангелії від Марка детально розповідається про страшну мученицьку смерть останнього старозавітного пророка, котрий провістив про скорий приход Месії та охрестив Ісуса Христа у водах Йордану.

Цар Ірод, у часи якого жили Іоан Хреститель та Ісус Христос, покохав дружину брата свого Пилипа і забрав її за дружину. Ірод боявся Івана, бо визнавав його за пророка і бачив праведність його аскетичного життя, у багатьох випадках дослухався до нього.

Іоанн відверто говорив царю, що творить ганебно, пов'язавши своє життя з дружиною брата. Ці докори не дуже подобалися Іроду. Такі відверті і сміливі слова ще більше не подобалися і Іродіаді, колишній дружині Пилипа, яка хотіла помститися Іоанові. І ось нарешті така можливість з'явилася.

У день народження Ірода запросили багато гостей, вони співали і танцювали. Особливо захопив царя танець дочки Іродіади, захопив настільки, що цар юдейський клятвено пообіцяв зовсім юній дівчині все, що вона попросить. Та, порадившись з матір'ю, забажала голову Іоана Хрестителя на блюді. Ірод журився, але не посмів порушити клятву, і Предтеча був забитий у в’язниці, де знаходився.

У цей день дотримуються суворого посту. Не прийнято нічого різати, що нагадує собою голову. Взагалі вважається, що сьогодні не варто брати в руки гострі речі: ніж, сокиру. Тобто, все, що нагадує мученицьку смерть пророка.

29 серпня відзначають День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. У цю дату церква звершує поминання загиблих - як у попередніх війнах, так і під час кровопролитної війни, що триває нині.

У храмах відбуваються панахиди, звершують панахиду і біля "Стіни пам'яті", розташованої на стінах Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря. У Господа просять дарувати усім полеглим захисникам України, а також мирним мешканцям, які загинули від рук російських окупантів, вічний спочинок у Його світлих оселях. Згадують усіх, хто поліг за свободу, а також моляться за тих, хто продовжує її захищати.

Прикмети та заборони на 29 серпня

У народі кажуть: «Якщо зрізати головку капусти в цей день, то може потекти кров». Не вирізати. Прийнято не вживати круглі фрукти та овочі: яблука, капусту, картоплю (їхня форма нагадує відрубану голову Предтечі), а також червоні помідори, кавуни, бо нагадують кров святого. Крім того, не їдять з блюда - на ньому лежала голова Іоана Предтечі.

Не варили борщ, це був єдиний день, коли гріховним вважалося їсти борщ. У деяких регіонах це свято називали Іван Пісний. Але найбільш поширеною назвою було Головосіки.

У цей день заборонялося співати і танцювати. Тому, що саме за допомогою таким чином Іродіада домоглася страти Хрестителя. Також кожен намагався побувати в церкві, а ті хто мучився головними болями, просили зцілення.

За народними віруваннями Головосіки є останньою межею, коли з'являються грози. Але, якщо хтось почув грім, то це віщувало довгу і теплу осінь. Звідси і приказка: «загримів Головосік - тепла додасть рік».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Щось гарно палає за 1200 км з гаком від України: Ударні БпЛА вперше завітали до Кіровської області (відео)

четвер, 29 серпень 2024, 7:46

Напередодні українські ударні БпЛА вперше завітали до Кіровській області рф. Атаковано резервуари нафтопродуктів на території комбінату «Зеніт» Росрезерву у місті Котельнич. . За даними Baza, три дрони атакували склад із нафтопродуктами на комбінаті «...

Народні прикмети на 29 серпня. Усікновення глави Іоанна Предтечі: Традиції, вірування та чого не можна робити на Головосіки

четвер, 29 серпень 2024, 7:05

29 серпня за новим церковним календарем (11 вересня за старим) - день Усікновення глави Іоана Предтечі (у народному українському просторіччі - Головосіка). Також 29 серпня відбувається поминання загиблих захисників України, нагадують Патріоти України. ...