Свідчення від Карпюка і Клиха були вибиті за допомогою тортур, - адвокати

Після того, як Карпюк не погодився визнавати провину, стали погрожувати його сім'ї, і він підписав "зізнання", кажуть юристи

Фото: "Радіо Свобода"

Адвокати громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха, апеляцію на вирок яким розглядає 26 жовтня розглядає Верховний суд Росії, заявляють, що слідство тортурами добувало свідчення українців. Як повідомляє кореспондент "Радіо Свобода", Марина Дубровіна і Дока Іцлаєв заявили, що неодноразово нагадували про неприпустимість використання свідчень, отриманих за допомогою фізичного тиску, але в цих клопотаннях відмовили, передають Патріоти України.

"Після того, як Карпюк не погодився визнавати провину, стали погрожувати його сім'ї, і він підписав "зізнання". Протягом чотирьох діб слідства Микола Карпюк зазнавав тортур", - сказав адвокат Карпюка Докка Іцлаєв."Я хотіла б звернути увагу на тортури, яким піддавався Клих. Сліди, які неможливо приховати", - сказала адвокат Клиха Марина Дубровіна.

Самих підсудних у залі суду в Москві немає. Вони беруть участь у засіданні через відеозв'язок. Клих і Карпюк під час виступів також заявили про тортури і вкотре заперечили свою провину."Чеченський суд ніби оголосив екстериторіальність від закону і справедливості. Тут "закон" - це те, що скаже офіцер ФСБ", - сказав Микола Карпюк. Зранку 26 жовтня депутат Верховної Ради України Надія Савченко прибула до Москви на суд у справі українців. За її словами, вона має намір підтримати Карпюка і Клиха. Адвокат Ілля Новіков раніше цього місяця заявив, що Станіслав Клих перебуває у поганому стані, мало себе контролює.

Про загрозливий психічний стан в'язня також заявляла російська правозахисниця Зоя Свєтова. У травні 2016 року Станіслав Клих і Микола Карпюк були засуджені Верховним судом Чечні на 20 і 22,5 року ув'язнення відповідно. Колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років у складі підрозділу "Вікінг", загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Українці не визнають провини, заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно і зазнали тортур під час слідства. У серпні у Міністерстві юстиції України заявили про направлення Москві повторного запиту про екстрадицію ув'язнених Клиха і Карпюка.

Одному з загиблих було лише 20: За сьогодні в річці Тиса виявили тіла одразу шістьох людей, - журналіст із Закарпаття (фото)

понеділок, 6 травень 2024, 21:31

За сьогодні, 6 травня, в річці Тиса виявили одразу шість тіл потопельників. Про це повідомив журналіст Віталій Глагола, передають Патріоти України. "За інформацією від моїх джерел, 4 тіла було виявлено на українській стороні, 2 тіла на румунській сторо...

Ціна курсу варіюється від 395 до 600 грн: Експрессекретарка Зеленського розпочала власний бізнес

понеділок, 6 травень 2024, 21:05

Колишня прессекретарка президента України Володимира Зеленського та журналістка Юлія Мендель почала новий бізнес. Йдеться про курси для українців під назвою «Освіта за кордоном», зазначено на сайті курсу. Зокрема, за інформацією на сайті, «Освіта за ко...