"Своя серед чужих": Єдина україномовна газета припинила вихід у Криму

Газета "Кримська світлиця" видавалася в Криму з 1992 року.

Єдина україномовна газета в Криму припинила свій випуск на півострові. Ілюстрація:http://ru.krymr.com/

Єдина в Криму україномовна всеукраїнська громадсько-політична та літературна газета "Кримська світлиця" припинила випуск на півострові. У номері за 25 березня вказано, що це "останній випуск газети", повідомляють Патріоти України з посиланням на Крым.Реалии.

З травня 2015 року газета виходила лише в електронному форматі. У матеріалі "Фронт всередині країни" зазначається, що 14 березня 2016 року вийшов наказ гендиректора Національного газетно-журнального видавництва про переведення редакції з Сімферополя до Києва. При цьому, підкреслюється в матеріалі, "тисячі відвідувачів сайту газети є найкращим доказом стабільного попиту на неї".

Кримські співробітники газети вважають таке рішення несправедливим і підкреслюють, що "практично з самого початку "Кримська світлиця" - "своя серед чужих, чужа серед своїх" - змушена була вести боротьбу на двох фронтах: кримському та київському, вимагаючи від влади уваги і державного відношення до гуманітарних проблем українства в Криму".

Гендиректор Національного газетно-журнального видавництва Андрій Щекун в коментарі виданню зазначив, що штатним працівникам газет запропоновано два реальних виходи з ситуації: переїзд в Київ і подальша робота на тих же посадах. І друга пропозиція - перейти на роботу за договором цивільно-правового характеру (ЦПХ). Тобто, в цьому випадку переїзду не потрібно.

"Ситуація, яка сьогодні є, - це те, що керівництво ДП "Національне газетно-журнальне видавництво" як видавець газети не може нести відповідальність за штатних працівників, які перебували на окупованій території. Редакція "КС" була захоплена і ліквідована ще в 2014 році. Відповідно, Міністерство культури України як і інші державні відомства, видали директиви про переведення державних установ на материкову частину України", - сказав Щекун.

За його словами, згідно з законодавством України роботодавці зобов'язані створювати безпечні умови праці на робочому місці, стежити за охороною праці та нести відповідальність у разі настання нещасних випадків або будь-яких інших з їхніми працівниками у робочий час на робочому місці відповідно до штатного розкладу підприємства.

"У разі ж укладання договору ЦПХ, роботодавець не є роботодавцем з юридичної точки зору, а лише замовником, а працівник є лише виконавцем, який надає послуги (виконує роботи) на свій ризик", - підкреслив Щекун.

"Кримська світлиця" видається в Криму з 1992 року. Засновники - Міністерство культури і туризму України, Всеукраїнське товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка та трудовий колектив газети.

Після анексії Криму Росією в 2014 році на материкову Україну переїхали низка проукраїнських і кримськотатарських ЗМІ, які не підтримують анексію півострова або не пройшли реєстрацію за російським законодавством. Також з 2014 року на півострові припинили діяльність низка новинних сайтів.

Генерації не вистачить? Що чекає на українців під час опалювального сезону

субота, 4 травень 2024, 9:54

Протягом найближчих двох-трьох років українці щозими та щоліта відчуватимуть брак електропостачання. Про те, що очікує громадян України після ударів ЗС РФ по енергогенерації, директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко розповів на порталі ...

В Україні можуть примусово вилучати житло для потреб ЗСУ: Названо умови

субота, 4 травень 2024, 9:52

В Україні можуть примусово вилучати майно для потреб Збройних сил під час війни. Це стосується зокрема житла і транспортних засобів, передають Патріоти України. Відповідну норму закону сьогодні активно обговорюють у ЗМІ та телеграм-каналах. Втім, як р...